Търсенето на ипотечни кредити в САЩ намалява, въпреки понижаващите се лихви

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ падат във втора поредна седмица, но това не съживи търсенето от страна на собственици на имоти или потенциални купувачи.

Лихвените нива се понижиха с 10 базисни пункта миналата седмица и падат с 24 базисни пункта в последните две седмици, цялостното търсене на ипотечни кредити отчита спад от 5.4% на седмична база, сочат данни на Асоциацията на ипотечните кредитори (MBA) в САЩ.

В данните от тази седмица е включено и по-късото работно време в петък заради Деня на независимостта.

Средната лихва по 30-годишните ипотеки с фиксиран лихвен процент пада от 5.84% до 5.74%.

“Лихвите по ипотечните кредити се понижават във втора поредна седмица, докато нарастващите опасения основно забавяне на икономиката и нарасналия риск от рецесия поддържаха доходността по щатските държавни облигации по-ниска,” казва Джоел Кан, икономист в МВА.

Тези притеснения са се проявили в молбите за рефинансиране на жилищни заеми, които падат с 8% за седмицата и отчитат спад от 78%, в сравнение със същата седмица година по-рано. Делът на рефинансирането от ипотечния пазар намалява до 29.6% от всички заявления, в сравнение с 30.3% в предходната седмица.

Покупките на имоти също отчитат понижение на седмична и на годишна база, като спадът е с 4% и 17%, респективно.

“Лихвите все още са значително по-високи, в сравнение с преди година, поради което заявленията за кредити за покупка на жилища и рефинансиране остават под натиск. Покупко-продажбите също така са затруднени от продължаващите проблеми с достъпността и малкия брой имоти за продажба,” казва Кан.

Миналата седмица Realtor.com публикува своите данни за жилищния пазара за юни, които показват, че броят на обявените за продажба имоти се увеличава с рекордно високи годишни темпове и нараства с 18.7% на годишна база. Въпреки това жилищата за продажба на пазара са с с 53.2% по-малко, в сравнение с юни 2019 г.

Според данни на МВА средният размер на жилищните заеми е 405 200 долара, в сравнение с 413 500 долара за седмицата, приключила на 24 юни.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *