1,6 млрд. души в света ще бъдат засегнати от недостиг на жилища до 2025 г.

Жилищата са основна човешка нужда, но липсата на достъпни жилища за покупка или наемане предизвиква световна жилищна криза, пише Световният икономически форум в публикация на интернет страницата си.

Очаква се до 2025 г. 1,6 млрд. души да бъдат засегнати от глобалния недостиг на жилища, сочат данни на Световната банка.

В повечето страни цената на жилищата нараства по-бързо от доходите, показват данните на Международния валутен фонд (МВФ).

В проучване сред 200 града в света 90% са определени като недостъпни за живеене, като средната цена на жилищата там е над три пъти по-висока от средните доходи.

Само САЩ изпитват недостиг от 1,5 млн. жилища, сочи проучване на рейтинговата агенция Moody’s Analytics.

Страната има по-малко жилища за продажба или наем от когато и да било в последните 30 години, показва изследването „Преодоляване на страховития недостиг на предлагане на жилища в страната“.

Каква е причината за жилищната криза?

Недостигът на земя, кредитиране, работна ръка и материали след финансовата криза през 2008 г. е основната причина за недостатъчното предлагане на жилища в САЩ, сочи изследването на Moody’s.

Това повишава разходите и намалява маржовете на печалбата, която строителните компании могат да постигнат. Те имат по-малък стимул да строят повече домове, „особено жилища в по-ниската ценова категория с по-ниски маржове“, отбелязва Moody’s Analytics.

Смята се, че COVID-19 е задълбочил жилищната криза, тъй като купувачи и наематели търсеха повече площи по време на блокадите. Исторически ниските лихви в много страни, които позволяват да се заемат евтини пари, засилиха това явление.

Какви са последиците от световната жилищна криза?

В световен план цените на жилищата нарастват с най-бързия си темп от 40 години, тъй като търсенето изпреварва предлагането, показва изследване на компанията за финансови услуги JP Morgan.

Наемите също нарастват. В Европа, например, наемите на всички видове жилища са се повишили с 14,5% в първите три месеца на тази година, сочи индексът по градове на HousingAnywhere.

В Азия, където се намират едни от най-скъпите и бързорастящи жилищни пазари в света, наемателите харчат над половината от доходите си за жилищни разходи, според индекс за цените на наемите, който сравнява средните цени на тристайни жилища в над 50 страни.

Около 11 млн. американци също харчат над половината от доходите си за наем.

Как растящите жилищни разходи засягат хората?

Растящите жилищни разходи означават, че хората имат по-малко пари за стоки от първа необходимост, като храни, сметки, транспорт и грижи за семейството. Затова им е по-трудно да преживяват.Недостъпните жилища задълбочават и проблема с бездомничеството. Смята се, че 100 млн. души в света нямат дом, показва програмата на ООН за жилища и устойчиво градско развитие UN-Habitat. Една четвърт от хората живеят в условия, които вредят на здравето, безопасността и просперитета им.

 

Когато цените на жилищата растат, това тласка нагоре и инфлацията, като потиска икономическия растеж, отбелязва Белият дом в нов доклад за жилищата.

Липсата на достъпни жилища принуждава работещите хора с ниски доходи да живеят по-далеч от работното си място, което изисква „дълго и скъпо пътуване и намалява производителността“, отбелязва Moody’s Analytics в изследването си.

Как правителствата се борят с жилищната криза?

Светът трябва да строи 96 хил. нови достъпни жилища всеки ден, за да подслони 3 млрд. души, които се смята, че ще се нуждаят от достъп до адекватно жилища до 2030 г., според UN-Habitat.

Организацията отбелязва, че съветите ѝ са помогнали на 43 страни да подобрят жилищните си политики.

Например, една от програмите помага на страните с градоустройството. Страни, преживяващи огромен приток на мигранти и бежанци, включително Камерун, Египет и Йордания, са сред бенефициентите.

Япония е много успешна в подкрепата си за достъпните жилища дори в големите градове, отбелязва Центърът за градове в Обединеното кралство. Прости градоустройствени правила, които насърчават развитието, за да се отговори на нуждите, и благоприятните имотни данъци са част от подхода на страната.

В САЩ правителството обеща да намали недостига на жилища до пет години. Плановете му включват стимули за смекчаване на федералните и местните закони за усвояването на земи и на регулациите, които ограничават гъстотата на жилищата. Други планове включват въвеждането на нови начини за финансиране на жилищното строителство.

В Шотландия правителството планира да увеличи предлагането на жилища до 2040 г. чрез съответни политики, включително редица механизми за финансиране на строителството на достъпни жилища.

В Индия нова система за строителство, която използва евтини, предварително изработени панели от отпадъчни материали, е одобрена от правителството и се очаква да намали разходите за изграждане на жилища.

Други инициативи включват създаването на 3D принтирани жилища в Африка, Мексико, Индия, Европа и други региони. 3D принтирането може да произведе висококачествени домове много по-бързо и евтино от традиционното строителство.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Симона Гоцова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *