Brookfield: Сделките с имоти на световно ниво ще намалеят

Броят на сделките с имоти се очаква да се свие рязко, а стойностите да намалеят, тъй като инвеститорите се приспособяват към „нова парадигма“ на растящи лихви и сътресения в световната икономика, съобщи ръководителят на европейските имоти в Brookfield, цитиран от Financial Times.

Брад Хайлър, който управлява канадския фонд за частни капиталови инвестиции с портфейл от имоти на стойност 52 млрд. долара във Великобритания и континенталната част на Европа, заяви, че инвеститорите в имоти проявяват сдържаност на фона на бързото влошаване на перспективите пред икономиката.

„Темпът на промяна и преходът в нагласите от сравнително положителни към отрицателни във всички сфери на икономиката е голяма корекция“, коментира той.

Промяната охлажда имотния пазар. „Банките стават по-избирателни, по-предпазливи към риска“, казва Хайлър и допълва: „Очакваме обемът от сделки да намалее значително, това вече се случва“.

Brookfield, която навлезе на британския пазар с покупката на дял в Canary Wharf през 2003 г., е сред малкото северноамерикански фондове за частни капиталови инвестиции наред с Blackstone, Apollo, Ares и KKR, които все повече доминират в търговията с големи европейски портфейли с недвижими имоти.Канадската компания беше сред най-активните играчи в Европа в последните десет години, като изгради портфейли с лаборатории и комплекси от сгради в сектора на природните науки, жилища под наем и студентски жилища. През май тя продаде портфейла си със студентски жилища във Великобритания за над 3 млрд. паунда.

 

Фондът притежава и ваканционния комплекс Center Parcs, който може да се опита да продаде скоро, казва Хайлър.
Той е уверен, че ще има пазар за „активи с по-високо качество“, но предупреждава, че цените в непредпочитани от инвеститорите сектори като по-стари и с по-ниско качество офиси може да намалеят рязко, тъй като лихвите и инфлацията се прибавят към разходите на собствениците на имоти в същия момент, когато мрачните перспективи пред икономиката натежават върху търсенето на нови площи от наемателите.

Натиск вероятно ще възникне, когато собственици на имоти започнат да рефинансират ипотечни кредити, предупреждава Хайлър. С бързото повишаване на лихвите от началото на годината и намаляващото търсене от наемателите на по-стари офис сгради, лихвите по кредитите за някои собственици може да надхвърлят приходите от сградата.

Книжата на някои от най-големите листнати на борсата собственици на офиси в Обединеното кралство поевтиняха миналата седмица, след като анализатори от Bank of America станаха предпазливи към сектора и предупредиха, че цените на офисите вероятно ще намалеят с 12% до 2024 г., а наемите ще останат непроменени.

„Цените на офисите не отразяват напълно края на ултраниското облигационно парти, спада на цените на активите и липсата на растеж на печалбите в бъдеще“, коментират анализатори на банката и допълват, че „лихвите по кредитите сега са стабилно по-високи от доходността от инвестицията – ситуация, която не е виждана от 2007 г. насам“.

British Land и Workspace, чийто рейтинг беше понижен от банката, отписаха над 10% от стойността на книжата си за една седмица, когато около 2 млрд. паунда бяха изтрити от сектора във Великобритания.

За Brookfield, която се сдоби с дял от около 10% в British Land в началото на пандемията с перспектива за отправяне на оферта за придобиване, промяна на цените може да открие възможност за придобиване на офис активи или на цели бизнеси.

„Ако нещата наистина се объркат в идните шест до 12 месеца и кредитополучателите се натъкнат на големи проблеми, много често в този сектор може да се намерят най-добрите възможности“, коментира Хайлър.

Brookfield вече затвърждава присъствието си в Европа, като инвестира близо 5 млрд. евро в придобиването на германския собственик на офиси Alstria и на ирландската имотна група Hibernia Reit тази година.

Цените може да намалеят още, казва Хайлър. Но той е уверен, че връщане към 2008 г., когато цените на имотите се сринаха във всички сектори по време на световната финансова криза, е малко вероятно, тъй като собствениците на сгради имат далеч по-малък дълг.

„Не смятаме, че сме близо до там, където бяхме. Банките са значително по-стабилни, нивата на задлъжнялост са далеч по-ниски, а договорите са малко по-разхлабени. Но още е рано, ще видим какво ще стане“, отбелязва Хайлър.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *