Андрей Райчев: Корнелия Нинова се намира в своя политически залез

/КРОСС/  След изборите пред България има два варианта. Единият е страната ни да влезе в дълга нестабилност и малоумно каране. Аз обаче се надявам да има разум и да се направи голяма стабилна коалиция поне за 1-2 години, докато има криза. Това каза социологът Андрей Райчев в предаването „Карай направо“ по Нова телевизия.

Такава коалиция могат да формират двете големи партии – „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ. „Друг изход няма. Другият вариант са избори, избори и слаби служебни правителства“, каза Райчев.

По думите му занапред ни очаква фрагментиран парламент. „Не виждам вариант, при който в България да се състави партия, която да стане любимец, или да са две големи, които както през 90-те да си разменят местата“, смята социологът.

Нинова твърди: Арестът на Баневи – прах в очите! - Последни Новини от  DNES.BG

Той посочи, че избирателите у нас са около 5 милиона души. Очакваната активност на предстоящите избори е около 50%, което означава едва половината от тези хора – 2,5 милиона.

Според него са невъзможни протести, подобни на тези от 2020 г., свалили правителството на ГЕРБ. „В момента никой не може да ги извика на митинг. Те гледат внимателно и ще наказват и награждават на 2 октомври, ако приемем условно, че това ще е датата на изборите. Ние сме лъгана нация, с две фокуснически фрази не става. След революцията това ще е разликата – българинът ще гледа прагматично и мисли“, коментира той.

Социологът е категоричен, че в политическата обстановка в България не е ненормална. Разликата е, че нашите политици са свикнали да търсят легитимност чрез противопоставяне. Това е нещо, което е характерно за прехода и след него, отбеляза Райчев.

Според социолога Корнелия Нинова се намира в своя политически залез. „Тя направи много погрешен залог и той не излезе. Беше сигурна, че когато влезе, ще оцелее до към 2024 г. Всичко, което тя направи, е базирано на това предположение. Тя обаче не се притисна към десните, а към центристите, които отидоха в дясно, станаха най-антируската партия и тя се оказа техен съюзник. Сега Нинова панически се опитва да прави обратното. Гордее се, че производството се е вдигнало, но това е така заради износа на оръжие. При нейния електорат аз не мога да си представя на какво разчита тя в момента“, смята Райчев.

ИТН според него се движи около 4-процентната граница за влизане в парламента.

По темата с доставките на газ у нас, той е категоричен, че те трябва да се възстановят. „Не трябва да възстановяваме някакъв дълъг договор с „Газпром“, а да се възстанови този, който е до края на годината и да се напълни „Чирен“, който е празен в момента. Важно е за България да се подготви за тежък енергиен шок“, коментира той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *