Боян Дуранкев: Хубаво е, че няма редовно правителство, тъй като щеше да посегне още повече към дълговете

/КРОСС/ Ако постигнем такава динамика на брутния продукт (БВП), която да надхвърля инфлацията и съответно доходите да бъдат компенсирани, няма да е страшно. Това каза за БНР икономистът проф. Боян Дуранкев.

„В такъв случай ще изгорят само парите, които са в банките, в някои други финансови фондове и така нататък, но „Евростат“ изкара данни, че ние нямаме такъв висок икономически растеж, даже твърдението, че сме с най-висок индустриален растеж се оказа партенка, тъй като данните посочиха, че Ирландия и Дания имат по-висок индустриален растеж от нас през предходните месеци“, каза Боян Дуранкев.

„Ако действително, трябва по някакъв начин да бъдат компенсирани доходите, проблемът ще бъде решен вероятно с генерирането на нови дългове, бюджетни дефицити. Хубаво е все пак, че в момента няма редовно правителство, тъй като щеше да посегне още повече към дълговете, към това, което може да се раздава наляво, надясно, помощи, добавки за бизнеса, за гражданите, да намаляват данъчни ставки, както направиха с ДДС-то, което се оказа, че също е един фактор, който не подобри цените, а увеличи печалбите на отделните компании. Всеки знае вероятно, че вече имаме над 4 милиарда дефицит при изплащането на пенсиите. Това също ще влезе в рекордите на „Гинес“, но е очевидно, че четворната коалиция не посегна най-вече на промяната на фискалната политика, която трябваше да се направи, преливайки от свръх печалбите към доходите на свръх обедняващите, които са в момента“, допълни още Боян Дуранкев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *