Българин постави световен рекорд – плува в продължение на 71 часа

/КРОСС/ Българин постави нов световен рекорд за плуване без прекъсване в продължение на 71 часа. Това е 27-годишният Теодор Цветков от Русе. Популярният с благотворителните си каузи спортист вече е част от Книгата на рекордите Гинес, след като преплува 10 километра с една ръка.

Теодор имаше намерение да остане 72 часа във водите на езерото в Лесопарка „Липник“, но заради лошото време лекарите решиха да излезе час по-рано. Въпреки това той подобри досегашното постижение от 68 часа.

Теодор сподели по БНТ, че първите 7 часа и последните две нощи са били най-трудни за него, но благодарение на добрата си подготовка и на екипа си е успял да преодолее това изпитание. „Бяха няколко момента, където замръзнах, по-скоро спазми получих от свръхнатоварването“, заяви Теодор Цветков.

Приятелите му от клуба по кану-каяк са били непрекъснато с лодките до него. „Бяхме 5-6 човека каякарите, сменяхме се отвреме навреме, но той надъхва всички нас, както и ние него“, допълни Мартин Церик.

„През цялото време се държа добре, имахме няколко моменти, в които всички се уплашихме за него, но успяхме да ги преодолеем“, добави Венцислав Коев.

Проливният дъжд, който се изля в последните 4 часа от плувния маратон, не позволи на Теодор да остане по-дълго във водата. „Тогава е абсолютно забранено – по време на гръмотевична буря, каквато се изви тук, да има хора във воден басейн, защото те стават обект на светкавици и може да има фатален завършек. Той направи 71 часа, което е уникално“, заяви д-р Христо Метев, специалист по белодробни заболявания.

„Доказах, че невъзможното е само дума и всичко може да стане възможно. Постигнахме го, мисля още на 68-мия час, успяхме да го подобрим, но най-важната цел никога не са били рекордите, винаги е било да вдъхновяваме младите, спортът да се развива и да има бъдеще за следващите поколения“, каза още Теодор Цветков.

Докато се възстанови, Теодор остава под лекарско наблюдение. А след това ще преследва поредната си цел – да преплува Черно море от Одеса до Бургас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *