България отвисоко по National Geographic

/КРОСС/ България, както никога досега, гледаме в четвъртия сезон на „Европа отвисоко“. National Geographic отново се отправя на пътешествие в небесата, за да покаже зрелищни въздушни гледки от Стария континент в новите серии на документалната поредица, а страната ни е една от шестте, представени в него, съобщи БНР.

Поредицата започва на 18 септември от 22 часа с епизод, посветен именно на богатата култура на България, природната ѝ красота и съвременните инженерни постижения, на които можем да бъдем свидетели. Сюжетът включва девет малки истории, които се случват на различни места из страната. Зрителите ще се впуснат на пътешествие отвисоко, но и в детайли през погледа на хората, които я населяват и допринасят за днешния ѝ облик.

Историята на България в първия епизод на поредицата започва от скритите тайни на древния Перперикон, като проследява работата на терен на археолога проф. Николай Овчаров и екипа му. Продължава с емблематичния спектакъл „Звук и светлина“ във Велико Търново, погледнат от небето. Дроновете показват и една по-различна гледна точка към катедралата „Свето Успение Богородично“ във Варна и превръщат зрителите в свидетели на ремонта на храма и на процеса по позлатяването на куполите му.

„Европа отвисоко“ ще покаже различните лица на България, затова и въздушното приключение ще предложи както гледки от морското крайбрежие – рибарското селище Ченгене скеле край Бургас, изградено изцяло от отпадъци и рециклирани материали, където са видни усилията на местните хора да почистват черноморските плажове от пластмаса, така и от планините, като се присъединява към метеоролога Захари Недялков в седемчасовия му снежен преход към метеорологичната станция на връх Мусала и наблюдава отвисоко мистичния танц на последователите на учителя Петър Дънов по време на ритуала паневритмия, изпълняван всяко лято на Седемте рилски езера.

С „Европа отвисоко“ зрителите ще могат да се изкачат и на първия български небостъргач Sky Fort – сграда, висока 202 м, с 49 етажа, която все още се строи. Формата ѝ символизира отворена арка и посреща гостите на София, които пристигат от югоизточния вход на града. В контраст на това, в серията е разказана и необикновената история на паметника на Бузлуджа и усилията за неговото спасяване.

Останалите епизоди ще отведат зрителите в Сърбия, Румъния, Дания, Шотландия и Белгия. Сезонът ще предложи впечатляващи гледки и към техните най-атрактивните културни и географски забележителности. Целта е по красив и необикновен начин, сменяйки перспективата си, зрителите да станат свидетели на това как традициите, инженерните постижения и природните чудеса живеят в синхрон и дишат чрез хората, които поддържат духа на региона жив. Поредицата всъщност разказва човешките истории, но отвисоко.

България такава, каквато не сме я виждали досега – през четирите сезона и чрез историите на различни хора – „Европа отвисоко“ представя благодарение на модерната дрон технология и уменията на професионални пилоти. Фотографът Владислав Терзийски е основният дрон пилот, участвал в заснемането на частта от поредицата, посветена на красотата на България, и именно той разказа повече за работния процес и предизвикателствата, пред които снимачният екип е бил изправен.

„От всеки един човек, представен в епизода, научаваш нещо интересно в неговата сфера на действие и по този начин виждаш някакви неща, частичка от които може би знаеш, и така хоризонтът ти се разширява. А колкото до това как ще видят хората България, особено тези, които живеят извън нея – ще я видят като една разнообразна държава, която има много интересни места и неща, които можеш да правиш“, каза Терзийски в „Какво се случва“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *