Вицепрезидентът удостои лауреатите в ежегодните конкурси за деца и юноши на Изпълнителната агенция за българите в чужбина

Церемонията за поредна година се проведе под патронажа на Илияна Йотова

Празник на талантливите българчета от цял свят – така вицепрезидентът Илияна Йотова определи церемонията по връчването на наградите в творческите конкурси за деца и юноши от българските общности по света, които всяка година организира Изпълнителната агенция за българите в чужбина. „Мотото на конкурсите „Българите – свободни, единни и достойни“ събира в себе си българската народопсихология и общия ни стремеж да бъдем заедно, да бъдем българи, свободни по дух, независимо в коя част на света живеем. Навсякъде, където има българи, е духовната България“, заяви вицепрезидентът в приветствието си на церемонията, която за поредна година се проведе под неин патронаж.

Конкурсът за есе – с 26-годишна история, е посветен на Паисий Хилендарски, тъй като през 2022 г. се отбелязват 260 години от написването на „История славянобългарска“ и 300 години от рождението на хилендарския монах. Конкурсът, в който участваха 150 творби на българчета от 15 държави, носи името на писателя, драматург, преводач, романист, фантаст Стефан Гечев – един от редките примери в историята на ХХ век за енциклопедични познания по древни и съвременни, близки и далечни езици и култури.

Над 120 български деца и младежи от 11 държави се включиха в 12-ото издание на фолклорния конкурс, носещ името на Любка Рондова.

В 21-вото издание на конкурса по рисуване „България в моите мечти“ участваха 205 рисунки от 16 държави.

Вицепрезидентът Йотова благодари на Изпълнителната агенция за българите в чужбина и нейния директор Райна Манджукова и потвърди подкрепата на президентската институция за съвместната им работа с българите в чужбина.

„Учителите и родителите сте най-важни в мисията да пазим и разпространяваме българското, защото вие всеки ден разказвате на децата какво е България. Възпитавате ги да помнят, че да си българин е не само национална принадлежност, а гордост“, заяви Йотова.

На церемонията беше прочетен откъс от есето на 15-годишната Аделина Христова от Украйна, в което тя благодари на българския народ и на президентската институция за подкрепата в тежкото време за нейната страна.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *