В Португалия откриха най-големия скелет на динозавър, намиран някога в Европа

Палеонтолози в Португалия са открили най-големия скелет на динозавър, намиран някога в Европа.

Според учените от Университета в Лисабон, които извършват разкопките, става въпрос за завропод (четирикрак тревопасен динозавър с дълга шия), най-вероятно от вида брахиозавър. Размерите му са били 12 метра височина и около 25 метра дължина. Животното е живяло преди между 100 и 160 милиона години.

Интересно е, че находката е открита още през 2017г., но пазена в тайна до преди няколко дни. Скелетът е намерен от мъж, живеещ в град Помбал, който попада на гигантски ребрени кости, копаейки в градината си.

Разкопките започват още същата година и продължават и до днес. За момента учените са успели да разкрият ребрените кости и част от гръбначния стълб на огромния динозавър.

„Откритието доказва, че регионът на Помбал е важна точка за развитието на гръбначните през късната Юра. През последното десетилетие в местността успяхме да получим отговор на много въпроси за фауната на Иберийския полуостров от този период“ коментира Елизабете Малафайа, палеонтолог от Университета в Лисабон.

Учените продължават да изследват скелета, но са почти сигурни, че става въпрос за брахиозавър – най-известният представител на завроподите. Видът е обитавал Земята през периодите Юра и Креда. Отличителна черта е, че са имали по-дълги предни крайници, отколкото задни, в следствие на което – по-дълъг торс и по-къса опашка.

Брахиозаврите придобиват световна популярност след като са включени като единствените представители на завроподите в емблематичния филм на Стивън Спилбърг от 1993г. – Джурасик Парк.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *