Галопиращите цени на британските жилища изтласкват от пазара купувачи и наематели

Купувачите на първо жилище във Великобритания се нуждаят от голямо повишаване на заплащането, за да са в крак с растящите цени на имотния пазар и по-високите лихви по ипотечните кредити, пише Bloomberg.

Британците, които искат да купят дом, се нуждаят от допълнителни 12 250 паунда спрямо година по-рано, показва анализ на имотния портал Zoopla, публикуван в петък. В Лондон увеличението е с 34 500 паунда.

Изследването показва проблемите, пред които са изправени купувачите на първо жилище в момент на намаляваща достъпност заради резкия ръст на цените след пандемията. Сега те са сред най-застрашените от растящите лихвени проценти.

Средната лихва по двегодишните заеми с фиксиран лихвен процент е вече над 4% във Великобритания, като достига този праг за първи път от февруари 2013 г., сочат данни на компанията Moneyfacts Group.

Zoopla отбелязва също, че цените продължават да растат засега с годишен темп от 8,3% през юли. Въпреки това има очаквания, че пазарът ще се охлади в идните месеци, като конкурентният сайт за имотни обяви Rightmove съобщи за най-големия спад на офертните цени от две години насам през август.

„До момента жилищният пазар е устойчив на растящите разходи за живот“, коментира Ричард Донъл, директор на анализите в Zoopla. „Новият таван върху цените на енергията ще засили натиска върху домакинствата, особено върху тези с по-ниски доходи. Смятаме, че в бъдеще ръстът в последно време на лихвите по ипотечните кредити ще има по-голямо въздействие върху активността на жилищния пазар и цените“, допълва той.

В същото време главозамайващият ръст на наемите в Обединеното кралство подлага на не по-малък натиск и наемателите, които вече трябва да се справят с растящата издръжка за живот. Това кара някои от тях да напускат жилищата си и има опасения, че пазарът прегрява, пише Financial Times.

Наемите растат с най-бързия си темп от финансовата криза заради комбинация от нараснало търсене, по-малко предлагане на жилища под наем и опортюнистични усилия на някои собственици на имоти да прехвърлят по-високите разходи на наемателите.

Средните наеми по нови договори са нараснали с почти 10% спрямо година по-рано, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Hamptons International, а все повече наематели не могат да се справят с плащанията и са изложени на опасност от принудително напускане на дома. Групи на наематели предупреждават, че пазарът прегрява и че в резултат на това някои наематели може да останат без дом.

В големите градове завръщането на някои от напусналите по време на пандемията хора наред с чуждестранните студенти и пътуващите по работа води до силен ръст на търсенето на имоти под наем.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *