Готвят бариера за фалшивите обяви за имоти

Законопроект слага край на порочните схеми и въвежда изисквания към брокерите
Най-малко 20%, или всяка пета, от офертите на пазара за продажба на жилища на ниски цени е фалшива и подвеждаща, твърдят брокери от агенции за недвижими имоти. Те са категорични, че става дума за нереални обяви, а практиката показва, че на пазара много агенции за имоти действат по порочна схема. Те примамват клиента да обърне внимание на добре изглеждаща и атрактивна обява, а когато той позвъни и установи, че апартаментът е отдаден или продаден, брокерите вече имат неговия контакт и започват да му звънят регулярно с различни предложения.
Според експерти липсата на адекватна регулация в брокерския бранш често води до нелоялни практики и отблъсква купувачите.
Сега този порочен модел е напът да се промени.
Законопроект за посредническите услуги при сделки с недвижими имоти, който е внесен в парламента от депутати от “Има такъв народ”, предвижда фалшивите обяви за продажба в интернет да бъдат премахнати. Въпросът е дали проектът ще бъде придвижен в новото Народно събрание след вота на 2 октомври, още повече че според социолозите ИТН може да не прескочи бариерата.
Хората на Слави Трифонов предлагат агенциите за недвижими имоти да имат сайтове в интернет за предоставяне на посреднически услуги при сделки с имоти. В тях ще се публикуват само обяви за имоти, за които съответната агенция има писмен договор със собственика и има право да посредничи за сключване на съответната сделка.
Предлага се при публикуването на обяви за имоти да бъде забранено използването на снимки или схеми, които не са от съответния имот или за които някой друг има авторско право. Ще бъде забранено представянето на невярна или подвеждаща информация за местоположението на имота с цел увеличаване на атрактивността му. Няма да може да се блъфира със статута на имота и неговото предназначение (ателие, избено помещение, таван, офис) или за офертната цена.
Ако онлайн платформа публикува обяви за продажба на имоти, трябва ясно да е посочено на коя агенция е тази обява.
Проверки за спазване на изискванията при публикуване на оферти ще правят от Комисията за защита на потребителите, а на нарушителите ще се налагат глоби.
Всички агенции за недвижими имоти ще трябва да бъдат включени в специален регистър.
Клиентите пък ще трябва да платят комисиона и след прекратяване на договора, ако осъществят сделка, за която агенцията е помогнала, гласят предложенията.
Със закона се променят и изисквания за агентите и брокерите на недвижими имоти. Те трябва да имат средно образование и свидетелство за квалификационна степен “Брокер на недвижими имоти” или виеше образование по специалност недвижими имоти или икономическо, юридическо, архитектурно или инженерно-строително образование. Другата възможност е да положи изпит за агент пред Камарата на посредниците при сделки с недвижими имоти. Изискванията за свидетелство за брокер на имоти са още по-го леми.

  • Country: Bulgaria
  • Source: Марица; Print Media; 13