ДАЗД изиска цялата информация за случая с насилие над дете в училище във Велико Търново

/КРОСС/ Държавната агенция за закрила на детето се самосезира и изиска от компетентните институции цялата информация за предприетите от тяхна страна действия по случая с насилие над дете в хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Велико Търново.

Още през вчерашния ден от страната на ДАЗД са изпратени писма до инж. Данаил Панов, кмет на община Велико Търново; инж. Розалия Личева, началник на Регионално управление на образованието – Велико Търново и до г-н Павлин Витанов, директор на Профилирана хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Велико Търново, за предоставяне на информация какви мерки са предприети, за да бъдат гарантирани и защитени правата и интересите на пострадалото дете, както и как се работи с децата упражнили тормоз на съученичката си.

„Като председател на ДАЗД и човек, чийто професионален път винаги е свързан с децата, не мога да приема, че мястото, където децата трябва да са спокойни, защитени и да натрупат най-хубавите си спомени – училището, за някое дете може да се превърне в източник на страх, унижение и стрес. Този случай е поредната сигнална лампа, че ние – възрастните трябва да променим средата и да бъдем модел за подражание, в който агресията и тормоза нямат място. Децата имат нужда от внимание, както и от ясно разграничение между забавно и унижаващо поведение. Децата ни следват, затова нека сме техния добър пример за щадящи взаимоотношения помежду ни “, заяви д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД.

Експертите от Държавната агенция за закрила на детето продължават да следят работата на компетентните институции по случая и са в готовност да окажат подкрепа, както на  пострадалото дете и неговите близки, така и на работещите по случая социални работници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *