Да изчезнеш за 27 минути: грабеж на скъпоценни камъни за 100 млн.

Издирват се престъпници, които са отмъкнали редки скъпоценни камъни на стойност 100 млн. долара при дързък 27-минутен обир, обявен за един от най-големите обири на бижута в историята.

Полицията смята, че банда крадци е проследила микробус, натоварен с товари от изложение за бижута в Северна Калифорния до спирка за камиони в района на Лос Анджелис, преди да нахлуе в превозното средство в ранните часове.

Нашата карта показва как крадците са атакували бронираното превозно средство на Brink’s около 2 часа сутринта на 11 юли на спирка за камиони Flying J на междущатска магистрала 5 близо до Грейпвайн – отнело им е само 27 минути, за да се измъкнат с колосалния си товар.

Президентът на Международното изложение за скъпоценни камъни и бижута Арнолд Дюк заяви, че микробусът е бил натоварен със 70-100-килограмови контейнери за съхранение на скъпоценни камъни и бижута. Според изчисленията бандата се е измъкнала с до 30 чанти, съдържащи неизвестен брой индивидуални бижута, оставяйки редица бижутери в ужас, тъй като това е унищожило „целия им поминък“.

„Документираните загуби са за повече от 100 милиона долара. Това е абсолютно огромно престъпление. Един от най-големите обири на бижута в историята. Става дума за злато, диаманти, рубини, изумруди и много луксозни часовници“, каза Арнолд Дюк и добави:

„Имаше 15 изложители, всеки от които предлагаше стоки на стойност от 5 до 10 милиона долара. Това са малки бижутери, чието цяло богатство е вложено в този камион. Грабежът ги е унищожил финансово, а в някои случаи е засегнал и здравето им“.

Крадците са успели да заобиколят незабелязано заключващия механизъм на фургона на Brink’s и са натоварили скъпоценните камъни в контейнери за съхранение, преди да ги изнесат, твърдят източници от правоохранителните органи.

Властите съобщиха за „Лос Анджелис Таймс“, че двама въоръжени охранители са оставили превозното средство на спирката за камиони в ранните часове на 11 юли.

След това групата крадци проникнала в камиона, влязла в ремаркето му и започнала да разтоварва контейнери с бижута, злато, диаманти, рубини, изумруди и луксозни дизайнерски часовници, включително Rolex.

Техният обир се сравнява с обира в Хатън Гардън в Лондон и с проникването в белгийския Антверпен, за което са били необходими месеци планиране.

Сержант Майкъл Милески от Бюрото за тежки престъпления на окръг Лос Анджелис отказва да опише заключващия механизъм, но признава, че „няма да е изключително трудно да се разбие“.

Разследващите смятат, че в кражбата „трябва да са участвали няколко крадци“, като 18 жертви са претърпели загуби, а агент на ФБР и следователи от отдел „Тежки престъпления“ сега търсят улики. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *