Десетки хиляди британци отказват да плащат сметките си за ток и парно

Над 200 000 британци са се включили в онлайн кампанията Don’t Pay (от англ- „не плащай“), която призовава гражданите да спрат да плащат сметките си за ток и отопление от 1 октомври заради огромната инфлация в страната, предава Sky News.

Кампанията стартира преди два месеца и е събрала около 230 000 последователи в социалните мрежи, включително близо 100 000 в Twitter. Уебсайтът на кампанията пък отбеляза рекорден ръст посещения – над 290 000 само през юли.

Основателите на кампанията не желаят да разкриват самоличността си, но в сайта се описват като „група приятели и съмишленици“. Финансирането на дейността на групата е от самите основатели, като до момента те са получили дарения в размер на над 21 000 паунда. Целта на инициативата е да събере поне един милион британци, които категорично да откажат да плащат комуналните си сметки.

На фона на енергийната криза в Европа, комуналните сметки във Великобритания скочиха драстично – ако през октомври миналата година средната годишна сума за плащане е била 1277 паунда, то през този октомври се очаква да достигне поне 3582 паунда, а през януари догодина да удари тавана от психологическите 5000.

Доставчиците на комунални услуги вече помолиха гражданите да не обръщат внимание на призивите за неплащане на сметките, тъй като това може да доведе до влошаване на кредитния им рейтинг и пълно спиране на комуналните услуги.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *