Донев: Направили сме постъпки Газпром да изпълни договора си

Много бързо беше овладян финансовият колапс в Булгаргаз. Това, за което не се говори в медиите е да направим опит да бъдат свалени цените на горивата, защото през цената на горивата генерираме инфлация и на стоки и на услуги.

Това е работа, която се извършва от този екип, от МС, но най-вече от министъра на икономиката и индустрията, за да могат българските граждани да усетят, че правителството действа, а не само говори. Това заяви пред бТВ служебният премиер Гълъб Донев.

Ще се опитаме да довършим договора с Газпром за доставките на газ. Водим преговори тези доставки да се разсрочат през зимата, така че да обхванат период до 2023 и да се изпълни това, което имаме като договор. Направили сме постъпки за това Газпром да изпълни договора си. Имаме разговори на различни нива. Очакваме отговор от Газпром. Работим за това всичко, което Газпром има като задължения по договора да бъде изпълнено, каза Донев. Преговорите, които са започнали са на високо ниво, посочи той. На този етап не мога да кажа с кого се говори, но се прави всичко възможно този договор да бъде изпълнен до края на годината, разбира се и с удължение на срока за изпълнение, подчерта Донев. Не водим разговори за сключване на краткосрочни и дългосрочни договори, това ще се направи от редовно правителство, искаме да довършим това, което имаме като договореност, каза Донев. Целта ни е да гарантираме целия отоплителен сезон, отбеляза още той.

„Бизнесът изрази мнение, че цената от 260 лв. за мегаватчас е непоносима, за това търсим алтернативи,“ заяви още Донев. Относно танкерите с втечнен газ, Гълъб Донев заяви, че е важна тяхната регазификация. „Тук става въпрос за време, в което този танкер може да пристане, да се регазифицира този газ и да бъде доставен до България. Това не беше установено,“ допълни още той и продължи: Успяхме да договорим с Турция един танкер, но това е крайният лимит на договорка, повече не можем да вземем“, коментира още той. Служебният министър-председател обяви, че са били проведени разговори с Турция, Гърция и Италия и са били обмислени всички възможни действия, но договорките са се водили съгласно нуждата от приемлива цена. Гълъб Донев подчерта, че се е направило всичко, за да се ускори строителството на интерконектора България-Гърция, за да може от 1-ви октомври той да влезе в експлоатация. „Той ще осигури над 1 млрд. куб м газ от Азербайджан, днес успяхме да договорим и доставка на газ от терминала в Александруполис в рамките на 1 млрд. куб м и макар от 2024г да стане това, все пак е един безспорен успех“, уточни още той. Ако „Булгаргаз“ не беше финансиран чрез тези 800 млн. лв. компанията нямаше как да купува газ. Това, което направихме и за „Булгаргаз“, за интерконектора България- Гърция, за терминала в Александруполис е ключово за страната, добави Донев.

По темата за мигрантите, Донев каза, че при положение, че има много проблеми в „Гранична полиция“, това говори, че нещата не са били довършени докрай от предишното правителство. „Има пропуски в системата, предприети са необходимите мерки, така че до края на седмицата МВР с предприетите от тях действия да дадат резултат“, каза Донев. Служебният министър-председател отбеляза, че непрекъснато има полицейски акции по пътищата, за да могат да бъдат възпрени шофьорите, които правят нарушения. Той уточни също, че тепърва ще излязат резултатите от МВР от тези проверки.

Относно предложението на ИТН да се проведе референдум за преминаването ни към президентска република, Гълъб Донев заяви, че този призив е по-скоро свързан с предстоящото начало на предизборната кампания.

Във връзка с финансовата ситуация в страната Донев изрази съгласие със служебния министър на финансите, че излишъкът на бюджета от 1 млрд. и половина не е причина да се правят непредвидени разходи. „Няма да приключим годината с излишък, тъкмо напротив, ще се наложи да искаме допълнително дълг от 6 млрд. и 300 млн. лв., за да може тези закони, които са гласувани от НС да бъдат реализирани“, допълни още той.

За еврозоната, Донев заяви, че се прави всичко възможно от страна на правителството за нашето бъдещо членство в нея. Гълъб Донев отбеляза, че ако парламентарните избори през октомври бъдат неуспешни, ако се наложи и след оценка на президента Румен Радев относно неговата работа, той би продължил да управлява страната.

//////////////////////////////

На въпрос от БГНЕС дали България ще участва в търговете за закупуване на допълнителни количества втечнен газ от терминала в Ревитуса, служебният премиер Гълъб Донев отговори, че към настоящия момент свободни слотове на терминала в Ревитуса няма”. Това, което ние сме направили е, че сме договорили през Турция доставката и регазификацията на един от танкерите с втечнен газ, който имаше като оферта, без разбира се, наличната инфраструктура за доставка до страната”, каза Донев. Той обясни, че това са направили до момента и за октомври месец втечнен газ ще бъде доставен през газопреносната система на Турция. /БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *