Защо пресъхна изведнъж река Искрецка?

„Към 18 ч. вчера проверихме нашия отчет. Той показваше 488 литра в секунда, а към 21 ч. беше над 600 литра. Започнахме възстановяване на водоподаването. В Своге има вода. За тези няколко дни природата с нейните крайности ни зададе доста остри въпроси и съответно получихме и отговорите. Разчитаме на институциите и държавата да започнем да действаме ускорено, за да можем да решим проблемите на този регион“, обясни пред бТВ директорът на ВиК – София Иван Иванов.

Според хидролози причината за пресъхването на реката са наноси, които са запушили достъпа на водата до водоизточника или пропадане в подземните пещери.

„По повод на петроханската деривация възникват много въпроси, защото, че тя попада във водосборния басейн на извора. Трябва да повдигнем въпросите тя законна ли е, законни ли са всички водовземания по нея, законно ли се експлоатира, от кого. Това се въпроси, които чрез подписката на жителите на община Своге, ще зададем на компетентните органи“, заяви пред бТВ кметът на Искрец Радослав Янчев.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.