Имотите в Мюнхен са по-скъпи и от тези в Лондон

Според консултантската компания Deloitte наемите и цените на имотите в Германия ще продължат да растат и през следващата година. За купувачите Мюнхен вече е вторият най-скъп град в Европа след Париж и преди Лондон. Според Deloitte „активността в новото строителство в Германия продължава да бъде по-скоро под средното ниво в сравнение с Европа“.

За целите на публикуваното проучване експертите са сравнили данни от 68 избрани големи града в 23 европейски държави. Ръководителят на отдел „Недвижими имоти“ Михаел Мюлер заяви, че цените на строителните услуги са се повишили в цяла Европа.

Нарушените вериги за доставки и недостигът на строителни материали увеличават рисковете при планирането и изпълнението на строителните проекти. Недостигът на персонал и общата инфлация допълнително повишават цените на строителството. Повишаването на лихвените проценти обаче може да забави търсенето и повишаването на цените, се казва в проучването.

По данни на Deloitte купувачите на нов апартамент в Мюнхен са платили средно 10 500 евро на квадратен метър през миналата година. Само Париж е по-скъп – с 13 462 евро.

В Лондон, Осло и Франкфурт цените са значително по-ниски – около 8400 евро, в Амстердам достигат 7600 евро, а в Копенхаген  – 7300 евро. По данни на Deloitte купувачите са плащали 6900 евро на квадратен метър в Хамбург и 6500 евро в Берлин.

За разлика от тях българските градове Варна и Бургас на Черно море са с благоприятни цени: там новите апартаменти се предлагат средно за около 900 евро на квадратен метър.

По отношение на месечните наеми Париж е и най-скъпият град със средна цена от 29,10 евро на квадратен метър, следван от Осло, Лондон и Амстердам. Мюнхен е на десето място с 18,90 евро. Deloitte изчислява среден наем на квадратен метър от 15,90 евро за Франкфурт, 14,30 евро за Берлин и 13,60 евро за Хамбург.

По отношение на съществуващия жилищен фонд Германия е на първо място в класацията с 43,1 милиона жилища или около 51 800 жилища на 100 000 жители. Въпреки това Deloitte все още вижда потенциал в новото строителство: през миналата година в Германия са завършени само 372 жилища на всеки 100 000 жители и са започнати само 299 нови.

В много европейски страни приемът на военни бежанци от Украйна се отрази на пазара на жилища, най-силно в Полша, Словакия и Унгария. „През второто тримесечие на 2022 г. предлагането на наемните пазари съответно намалява, тъй като много от апартаментите, предлагани под наем, се използват за настаняване на украински бежански семейства“, се казва в проучването.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *