Какво да правите, когато не знаете отговора на въпросите на интервю

Това е един от най-страшните, дори и доста често срещани моменти в интервюто за работа: интервюиращият задава някои трудни въпроси и умът ви сякаш блокира. Просто не знаете отговора на въпроса и всеки опит да го фалшифицирате само ще ви накара да изглеждате по-зле.

За да не изпаднете в подобна ситуация, отделете малко време предварително, за да подготвите няколко „безопасни“ отговора, които ще намалят въздействието на липсата на знания.

Всъщност, ако сте достатъчно внимателни в отговора на някои трудни въпроси за интервю, можете дори да превърнете потенциално неудобната ситуация във възможност да покажете способността си да мислите бързо, да създадете положителен диалог от нещо, което би могло да бъде отрицателно, потвърдете интереса си към компанията и подчертайте другите си ценни активи или умения.

 

„Не съм много запознат с тази концепция, но…“

Когато не знаете отговора на трудни въпроси за интервю, бъдете честни и признайте липсата на познания (най-лошото нещо, което можете да направите, е фалшива експертиза, когато наистина не се чувствате комфортно с дадена тема), но не се спирайте на това, което не знаете. Продължете бързо, като пренасочите към подобна или свързана тема, с която сте по-запознати, и уведомете интервюиращия си, че все още можете да покажете някои атрактивни компетенции и умения.

„Това е интересен въпрос. За да разбера точно какво търсите, имате ли нещо против да разясним въпроса още малко?”

Това е изпитан и истински „безопасен“ отговор, когато не знаете как да отговорите на въпрос. Много е вероятно, като просто помолите интервюиращия да префразира въпроса или да го обясни по-подробно, той или тя в крайна сметка ще засегне тема, за която бихте се чувствали по-удобно да говорите. Слушайте всяко нещо, към което можете да се хванете и да адресирате, като фокусирате отговора си върху нея, а не върху частта от въпроса, на която не можете да отговорите по-малко уверено. Ако все още не можете да отговорите на въпроса, след като го префразират, помислете за следния отговор…

„Много се радвам, че попитахте. Исках да науча повече за това…”

Този отговор е отличен начин да покажете, че не се страхувате да кажете, че „не знаете“. Вместо да изглеждате, че избягвате въпрос, който може да ви накара да се почувствате неудобно, защото не знаете как да отговорите, започнете със силно и ентусиазирано: „Много се радвам, че попитахте за това!“ Веднага ще зададете тон за по-положителен диалог и възприемане на вашия професионализъм, въпреки че сте на път да признаете липса на умения.

Продължете с тези трудни въпроси за интервю, като подчертаете колко нетърпеливи сте били да научите повече за темата, за която са ви попитали, и опишете подробно всички планове, които имате за преодоляване на незнанията в уменията. Можете дори да отидете една крачка по-далеч тук, като обърнете въпроса към интервюиращия, като попитате каква, ако има такава, подкрепа могат да ви предложат, за да ви обучат в тази нова област. Така вие създавате насока, която е фокусирана повече върху вашето професионално израстване с тяхната компания, а не само едностранчив отговор, който идентифицира къде вашият опит е недостатъчен.

„Не съм имал сблъсък с това с предишния си работодател. Всъщност една от причините да търся нова възможност е да разширя познанията си около…”

Посочете предишния си работодател(и) тук, като обясните, че липсата на професионално развитие, подкрепа или обучение е неразделна част от вашето ново търсене на работа. След това можете да говорите за ползите от присъединяването към този потенциален нов работодател, като покажете знанията си за компанията и да подчертаете, защо сте толкова развълнувани да се присъедините към екипа им и да получите подкрепата, за която копнеете на минали позиции.

Можете също така да изразите ентусиазъм относно присъединяването към този нов работодател и да подчертаете всички предимства, ресурси или подкрепа, които те предлагат, от които най-накрая очаквате да се възползвате.

„Една от силните ми страни е да мога да идентифицирам най-добрите страни и да използвам активите на компанията, когато имаме най-голяма нужда от тях…“

Това може да не изглежда толкова очевиден отговор, когато отговаряте на трудните въпроси за интервюто, но като уведомите интервюиращия, че имате способността да намерите правилната помощ от точните хора или отдели, когато имате нужда от нея, вие се представяте като сътрудник и някой, който знае как да свърши нещата дори когато е изправен пред предизвикателства или липса на умения. Добре е да не знаете всичко в 100% от времето (кой знае?), така че от гледна точка на работодателя, те искат да включат членове на екипа, които знаят как да търсят най-добрите хора, отдели, агенции и ресурси, когато имат нужда от помощ, така че могат да свършат работата.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *