Как ще се отрази на сметките рязкото поскъпване на газа

Цената на топлото ще бъде доста висока, заяви енергийният експерт Васил Начев

Повишението с 10 пъти на природния газ не значи, че ще е такова за битовите потребители. Това обясни в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS енергийният експерт Васил Начев. Той коментира и цената на природния газ тази зима.

„Няма да е на ниво 2020. Тези цени – трябва да забравим за тях. Тогава беше някъде 30 лв. на мегават час. Сега е 300 лева. Така че имаме едно увеличение 10 пъти“. След това обаче подчерта: „Със сигурност няма да е увеличено 10 пъти за крайните потребители, които ползват природен газ за отопление. То не е и възможно“, обясни експертът.

По думите му при пазара цените растат до определен момент, в който може съответната страна да плаща. В момента, в който не може, няма значение каква е цената,  компанията, която я предлага, няма как да получи тази сума.  Затова казвам, че няма да бъде тази цена 10 пъти, допълни Начев.

Въпреки това, Начев е сигурен, че цената на топлото ще бъде „доста висока“. „Газ има достатъчно, въпрос на гъвкавост и дай боже газ за Гърция, доставена от „Газпром“, да не спре. Ако газът за Гърция спре, ние наистина ще изпаднем в много тежка ситуация. Преди това не мисля, че ще се стигне до сериозни катаклизми. Но цената ще бъде доста, доста висока”.

 

istock
istock

 

Начев обаче очаква да има компенсации, както е в Европа. „Не мога да си представя, че ще има неравнопоставеност между тези, които ползват парно и природен газ“, посочи експертът.

По думите му, ако ние не се съгласим да подпишем дългосрочен договор с „Газпром“ до 10 години  – до края на годината няма да получим нито един кубичен метър газ, няма значение какво е правителството. Но подписването на подобен договор не става бързо, предупреди той. „Няма шанс до края на годината това да се случи”, категоричен бе Начев.
Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *