Летяща кола е готова да се издигне в небето

Летящата кола може да изглежда като нещо от научнофантастичните филми и фантазията на всяко дете, но през следващата година това ще стане реалност. AirCar е автомобил, който се превръща в самолет и се издига в небето. Футуристичното превозно средство е получило зелена светлина в Словакия от Словашкия транспортен регулатор, което го превръща в един от първите по рода си, получили официално сертифициране.

В съобщение компанията заявява, че сертификатът се дава на AirCar след като е направила повече от 200 излитания и кацания, както и 70 часа тестови полети, които отговарят на стандартите на Европейската агенция за авиационна безопасност. „Предизвикателните полетни тестове включваха пълния набор от маневри за полет и демонстрираха удивителна статична и динамична стабилност в самолетен режим“, се казва в съобщението. „Процедурите за излитане и кацане бяха постигнати дори без необходимостта на пилота да докосва уредите за управление на полета“

„AirCar съчетава най-добрите иновации с мерки за безопасност в съответствие със стандартите на EASA. Той определя нова категория спортен автомобил и надежден самолет. Неговото сертифициране беше едновременно предизвикателна и увлекателна задача”, коментира Рене Молнар, директор на отдела за гражданска авиация.

AirCar се реализира след повече от 100 000 часа работа от екип от осем специалисти, които превърнаха чертежите на неговия дизайн в 3D модели, които впоследствие преминаха през тестване в аеродинамичен тунел. Следва двуместен прототип, задвижван от 15KW двигател. Говорител на Klein Vision казва, че тази първоначална версия на AirCar в реален размер се захранва от дистанционно управление.

Основателят на Klein Vision Стефан Клайн ръководи екипа за разработка, а също така беше тестов пилот за крайния модел, който се превръща от превозно средство в малък самолет. „Сертификацията на AirCar отваря вратата за масово производство на много ефективни летящи автомобили. Това е официално и окончателно потвърждение на способността ни да променим пътуването на средни разстояния завинаги“, каза той.

AirCar ще бъде достъпен в световен мащаб за закупуване през следващата година, но само лицензирани пилоти ще имат право да летят с него. Цената на самолета ще варира между 550 000 и 1,1 милиона долара и ще зависи от характеристиките, които моделът има. Версия с най-новия GPS или най-актуалната технология, например, ще струва повече.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *