„Летящият Бах“ идва във Варна

Зрелищното шоу съчетава класическа музика със съвременни улични танци и е отличено със специалната награда на престижните музикални отличия Echo Klassik. На 20 август от 20,30 ч. ще гостува в Летния театър в морската столица, научи ДУМА от Нина Локмаджиева.

Многократните световни шампиони по брейк танц „Flying Steps“ от Германия отново пристигат в България, за да представят за първи път във Варна спектакъла „Летящият Бах“, покорил световните сцени. Създаден по идея на известния оперен режисьор Кристоф Хагел и артистичния директор на компанията Вартан Басил, „Летящият Бах“ е единствена по рода си интерпретация на „Добре темперирано пиано“ от Й. С. Бах, в която по завладяващ начин се обединяват класическа музика, улични танци и съвременни дигитални изкуства.

„Хареса ми идеята да заменя балерина, която прави пируети на палци, с брейк танцьор, който се върти на главата. Мечтата ми беше да създам цялостно шоу с брейк танц по класическа музика“, споделя Вартан Басил. Предложението да се използва „Добре темперирано пиано“ на Й. С. Бах идва от Кристоф Хагел, който работи заедно с Басил. Така през 2010 г. „Flying Steps“ представя за първи път „Летящият Бах“ в модерната галерия Neue Nationalgalerie в Берлин и оттогава успешно обикаля света.

„Летящият Бах“ използва сюжет за седем танцьори, един учител и една мистериозна жена, който кулминира в любовна история. Елегантната музика на Бах, интерпретирана с експлозивните движения на брейк танца, създава невероятно и забавно шоу за всички хора, независимо от възраст или естетически предпочитания. Затова и спектакълът вече повече от 10 години не слиза от световната сцена. До днес е представян в повече от 42 държави и е зарадвал над един милион зрители.

Във Варна „Летящият Бах“ се представя като част от програма „Интермецо“ на Международния музикален и на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

„Flying Steps“ („Летящи стъпки“) е четирикратен световен шампион по брейк и многократно награждавана компания за улични танци, основана през 1993 г. от Вартан Басил и Кадир „Амиго“ Мемис. Днес екипът включва повече от 40 професионални танцьори. През 2007 г. основават младежката академия Flying Steps Academy в сърцето на Берлин. С повече от 40 учители и над 100 класа тя е най-голямото училище за градски танци в Германия. Гостуването на спектакъла във Варна ще е съпроводено и с уъркшоп по хип-хоп на Лил Рок, танцьор от компанията, който ще се проведе в танцовото студио „The Center“ на 19 август.

автор:Дума

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *