Лъчезар Костов: Посещението на Кирил Петков в АЕЦ „Козлодуй“ бе управленски нихилизъм

„Посещението на бившия премиер Кирил Петков в централата и начина, по който се опита да разпореди сключване на договор с „Уестингхаус„, мога да определя като безпрецедентен акт на управленски нихилизъм“.

Това заяви пред БНР Лъчезар Костов, председател на Агенцията за ядрено регулиране в продължение на 15 години, днес зам.-директор на Обединения институт за ядрени изследвания в руския град Дубна.

Той заяви, че от години наблюдавам атаките към АЕЦ „Козлодуй“ от различни кръгове. По думите на Костов ядреното гориво е особен вид чувствителен компонент от ядрено-горивния цикъл и от производството на електроенергия, затова когато се говори за диверсификация, не трябва да се има предвид примитивна стока като бензин или природен газ и посочи, че ядреното гориво не се брои за вносна суровина, а за местна.

Нашата централа е гарантирана с ядрено гориво за три години напредДиверсификация не означава да заменим един доставчик с друг и не означава разбиване на монопола„, каза Лъчезар Костов.

По думите на Костов подчерта, че ако през последните години политиците не са били толкова късогледи, двата блока на площадката Белене отдавна са щели да доставят електроенергия и за нашия, и за пазарите в съседните страни.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *