Може ли България да разчита на евтин газ от Азербайджан?

„Общността на независимите държави“ (ОНД) е съюз на бившите страни от СССР, които са   обединени под властта на Русия. Съставът е от 10 от 15те  републики, които бяха част от СССР. Седалището е в Минск – столицата на Беларус. Официалният език е руски.

Членове са Армения, Азербайджан, Беларус, Киргизстан, Узбекистан, Казахстан, Молдова, Русия, Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан.

Украйна и Грузия напускат съюза през 2014 и 2008 година.

Това е политико-икономически съюз, чийто цели са създаването на общо икономическо пространство и пазар на основата на свободно движение на стоки, услуги и работна ръка. Основната функция на ОНД е осъществяване на съгласувана политика в областта на икономиката, финансите и търговията.

Общността е нещо като опит за еквивалент на Европейският съюз, но за държавите от бившия СССР.

Предвид тези отношения между членовете на ОНД и водещата роля на Русия, малко вероятно е България, която Путин определи като „неприятелска държава“, да получи облекчени условия, достатъчно количества и добра цена на газ от една от членките.

Публично известно е, че почти 50% от азерският газ всъщност е руски. Тоест, уверенията, че азерският газ е диверсификация са доста неточни. Газ от Азербайджан би дошла в България единствено със съгласието на Русия и Газпром.

Друг е и въпросът, че държавната азерска газово-петролна компания „СОКАР“ няма причина да дава евтино гориво на България, при положение, че цената на газа непрекъснато расте.

Реално Азербайджан никога не е предлагала на България да й продаде газ на особено преференциални цени, извън договорените в дългосрочния договор количества. Той е за 1 млрд. куб. м. годишно за срок от 25 години. Подписан е през 2013г. от Борисов, а цената му се определя по формула, свързана с цените на петрола. Ако се стигне до нова сделка, тя най-вероятно ще е на цените от борсата.

Истинската енергийна независимост за България ще се случи тогава, когато проучим и добиваме енергоносители собствено производство.

Прогнозните проучвания са, че в страната има между 300 млрд. и 1 трилион кубически метра газ. Доказателство за това е и новината, че съвсем наскоро Турция и Румъния откриха големи находища в Черно море. В същото време в България действа мораториум, приет без ясни причини и обслужващ неясно чии интереси.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *