Над 600 участници в МФФ „Синия Дунав“

Видин за трета поредна година ще бъде домакин на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“ – на 2, 3 и 4 септември в Крайдунавския парк на града. Организатори са община Видин и Event Masters, а входът отново е свободен, научи ДУМА от Валентина Ненова.

Снимкa Архив МФФ „Синия Дунав“

Събитието вече се превръща в една от културните прояви с международен мащаб и особена национална значимост, които ни помагат да съхраним своя национален облик чрез народното творчество. Давайки поле за изява на фолклорни изпълнители, групи и самодейни състави, занаятчии и производители на традиционни стоки, храни и напитки, фестивалът изпълнява основната си цел – да съхрани, популяризира и развие българския фолклор, бит, култура и родно производство.
МФФ „Синия Дунав“ обединява уникална музикална програма с народни игри, творчески работилници за малки и големи, хоротека, дефиле на народни носии, куклен театър, изложбени площи и активности.
През трите фестивални дни на Лятната сцена пред Художествената галерия „Никола Петров“ ще се изявят самодейни състави от Видинския регион и гости от Румъния, Сърбия и Унгария. Те ще покажат богатството на фолклора си чрез танц, песен или мелодия. Тази година броят на всички участници ще надхвърли 600.
Вечерите са отредени за концерти на едни от най-актуалните и желани фолклорни имена у нас.

Снимкa Архив МФФ „Синия Дунав“

Специален гост за първи път във Видин ще е „Гласът на България“ Петя Панева – на 2 септември. Харизматичната изпълнителка направи истински прецедент в рейтинговото тв шоу, като стана първата народна певица, грабнала безапелационно сърцата на милионите зрители и изкачила се до самия му връх. На сцената на МФФ „Синия Дунав“ ще й партнира талантливият клавирист и неин съпруг Митко Денев.
Любителите на фолклора ще се насладят на изпълненията на младия Валентин Велчев на 3 септември. Професионалистите от Националния фолклорен ансамбъл „Българе“ със солистка ангелогласната Албена Вескова няма да оставят никого безразличен с красивите си танци и емоционални изпълнения.
Любимите на видинската публика Ива и Велислава Костадинови заедно с „Майсторите на танца“ ще потопят на 4 септември публиката в магията на българското фолклорно песенно и танцово изкуство, поднесено по модерен и различен начин.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *