„На брега“ с осем прожекции на късометражно кино през септември

автор:Дума

Международният филмов фестивал „На брега“ организира осем прожекции на късометражно кино през септември. Очакват се пет прожекции на различни места в София, две във Франция – в Париж и в Страсбург, и една в реновираната зала „Антракт“ в Шумен, научи ДУМА от Лора Декова, директорка на Международния филмов фестивал за късометражно кино „На брега“.

Началото на фестивалната програма ще бъде поставено на 3 септември от 21 ч. в столицата, в сътрудничество с фестивала „Реките на София“, с прожекцията „По течението“ – селекция на световно документално кино с фокус към опазването на водите. Прожекцията ще се състои до Лъвов мост, на открито, в коритото на Владайска река с продължителност около час и половина. Входът е свободен.

Основната конкурсна програма на фестивала за 2022 г. ще се състои от 4 до 6 септември, в три последователни вечери, в кино „Кабана“ в София. Ще бъдат прожектирани филми на разнообразни теми и в различни жанрове от 10 страни – Кения, Индонезия, Норвегия, Израел, Португалия, Великобритания, САЩ, България и други. След прожекциите ще има дискусия с присъстващите режисьори на филмите.

Международното жури в състав проф. д-р Ивайло Христов, Вернис Клиер, Майя Виткова-Косев, Илия Волок и Яна Титова ще определи победителите и ще връчи статуетката за най-добър филм. Водещи ще са Весела Бабинова и Христо Пъдев. Вратите се отварят в 20 ч., вход – 10 лв. Събитието се осъществява с подкрепата на Столичната община.

Откриване на едногодишната инициатива „Вечери на българския късометражен филм – прожекции и дискусии“ ще се състои на 30 септември от 19,30 ч. в пространството за младо изкуство Yalta Art Room в София. Целта на тези прожекции е да показват най-добрите кинематографични постижения на младите български творци за годината и да създадат пространство, където късометражното българско кино да продължи своя живот и да се срещне с публиката.

В зала „Антракт“ в Шумен на 23 септември от 19,30 ч. се поставя началото на ежемесечни прожекции, в които ще се представя разнообразна програма от световно и българско кино. Заглавието „Късо кино с вино“ показва, че зрителите ще имат възможност да се насладят на различни видове вина по време на прожекциите.


Последните прожекции за септември са под наслов „Български киноклуб в Париж и Страсбург“ и са в сътрудничество с Българския културен институт в Париж и платформата Cinema bulgare en France. Прожекциите са предназначени за българо-френска публика, с френски субтитри. Събитията ще се състоят на 22 септември в Страсбург в кино „Cinema star“ и на 23 септември в Париж в „Кристин синема клуб“ – емблематично кино в центъра на 6-и арондисмон. Ще бъдат показани един пълнометражен и един късометражен филм. Режисьорите на филмите ще присъстват за среща и разговор с публиката.


Международният филмов фестивал „На брега“ е създаден през 2018 г. Мисията му е да популяризира два типа късометражно кино в България – българския късометражен филм и световното документално кино на тема опазването на околната среда. Целта му е да запознае зрителите със световните екологични проблеми и да развие у тях отношение към нашата природа.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *