Николай Мравов: Близо 300 проверки за продажба на райски газ са направени от КЗП

Във връзка с предприетите от Комисията за защита на потребителите мерки, свързани с т. нар „райски газ“, от 26 юли до 3 август са извършени близо 300 проверки в цялата страна, като по-голямата част от тях са по Черноморието.
„Проверени са магазини за алкохол и цигари, заведения за хранене и развлечения, както и електронни магазини. При проверките е установено предлагането за продажби на капсули в единайсет магазина, като са взети четиринайсет проби за анализ“, това коментира Николай Мравов, експерт от Комисията по време на откриването на информационната кампания „Вашите права“ в Бургас.
Кампанията се организира от Европейския потребителски център, който функционира към КЗП.
„Открити и проверени са 13 сайта за продажба от разстояние, които предлагат диазотен оксид (райски газ).
При проверките се установи, че на три от сайтовете е налична информация за адрес на управление или адрес на магазини, като тази информация се предоставя на ГД „Контрол на пазара“ за предприемане на последващи действия за проверки на място.
На останалите десет сайта не е налична информация за лицето, което упражнява дейност и продава райски газ, както и за неговия адрес. В този случай се правят контролни поръчки и се извършват всички възможни действия за откриване на търговеца, който продава през съответния сайт.
До платформите OIX и bazar, bg са изпратени писма с искане за даване на информация за всички лица, които предлагат за продажба райски газ“, обясни за предприетите действия Мравов.

 

  • Country: Bulgaria
  • Source: Черноморски фар; Print Media; 3
  • Date: 16-08-2022