Нов британски кредитор планира да отпуска 50-годишни ипотечни кредити с фиксирана лихва

Perenna получи лиценз от регулаторите да предоставя дългосрочни жилищни заеми на фона на ускоряващата се инфлация

Нов кредитор получи лиценз от британските финансови регулатори да предлага ипотечни кредити с фиксирана лихва и срок до 50 години. Ходът цели да помогне на кредитополучателите да управляват ускоряващата се инфлация, пише Financial Times.

Базираният в Обединеното кралство специализиран кредитор Perenna планира първоначално да предоставя жилищни заеми с фиксирана лихва за 30 години, след което да предложи продукти с още по-дълги срокове.

Лицензирането на компанията се случва на фона на вдигането на лихвите от Английската централна банка (АЦБ) в опит да се справи с високата инфлация, която достигна 40-годишен връх от 9,4% във Великобритания.

По-дългосрочните ипотеки се смятат за начин да се помогне на младите хора да навлязат на жилищния пазар, тъй като цените на имотите остават високи.

Миналия месец премиерът Борис Джонсън проучи планове за по-дългосрочни ипотеки, които да могат да се предават между поколенията.

Цените на жилищата във Великобритания достигнаха рекорден връх миналия месец, макар че данни на имотния портал Rightmove от понеделник показаха, че средните цени са намалели с 1,3% през август до 365,174 паунда.

Банките обичайно отпускат ипотечни кредити с фиксирана лихва до 10 години, а най-популярните продукти са с фиксирана лихва за две и пет години, коментира Рей Бълджър, старши мениджър в компанията John Charcol.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *