Обжалваха заповедта на Сандов за Корал

Заповедта, с която бившият министър на околната среда и водите, Борислав Сандов, определи морска защитена местност Корал, е обжалвана пред Върховният административен съд.

Това първи са направили от национална асоциация „Българско Черноморие“(НАБЧ).

Очаква се община Царево и още засегнати организации да сторят същото. Срокът за подаване на жалбите изтича на 26 август 2022г.

Подаденото възражение от НАБЧ спира пред изпълнението. Тоест, до произнасяне от ВАС, заповедта не може да влезе в сила.

Припомняме, че Еко Новини първи съобщиха за скандала с морска защитена територия Корал. Сагата започна още през юни, когато Сандов, предприе действия за обявяване на морето пред плаж Корал за защитена територия. Това негово действие бе единствено в ползва на необезпокоявана лятна почивка на тогавашния премиер Кирил Петков и баща – му екологът  Петко Петков.

Както вече стана ясно, обявената морска защитена зона е с незначителни размери за опазването на околната среда, не е базирана на никакви научни данни и теренни проучвания и прекъсва достъпа на север и юг на малките рибарски лодки, които могат да навлизат на максимално 500 метра от брега. На всичкото отгоре заповедта трябва да действа само през летния сезон – явно морските обитатели имат нужда само от сезонна защита.

Плаж Корал е мястото, където от десетилетия Петкови почиват и карат сърф и кайт.

Тук е важно да се каже, че в първоначалната версия на заповедта, изготвена от РИОСВ-Бургас, присъстваше забрана за каране на сърф. Сандов еднолично премахна тези текстове във финалния вариант.

Сандов промени решение на РИОСВ-Бургас в полза на Кирил Петков и баща му 

Месните рибари и общината проведоха няколко протеста, защото се  ограничава риболова и поминъкът им. Хората твърдят, че Корал се превръща в лична собственост на Петкови чрез използване на държавните институции.

Заповедта за Корал е поредното решение на Сандов, което се очаква да падне в съда. Припомняме, че Планът за управление на парк Българка, приет от Министерски съвет, който е на стойност 2.6 млн. лв. и е изработен от фирми с ръководител Тома Белев, бивш зам. министър, беше обжалван през януари.

ТЕЦ Брикел също подадоха жалби срещу предварителното изпълнение на заповедта на Сандов за спиране на предприятието. Съдът постанови, че тя е незаконна и я отмени предварителното изпълнение.

Агенция пътна инфраструктура и Асоциация на пострадалите от катастрофи пък обжалваха решението на Сандов за спиране на процедурите по изграждане на АМ Струма през Кресненското дефиле.

За седем месеца в МОСВ Сандов сътвори само скандали и всичките му решения бяха в полза не на държавата и обществото, а на неправителствените зелени организации, от които той  произлиза.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *