ОВОС на АМ Струма изтича през май 2023, а не през октомври 2022г.

След като Еко Новини разкри за скандалното решение на бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов, с което блокира изграждането на АМ Струма, днес разобличаваме още една от лъжите на кръгът, окупирал МОСВ през последните 7 месеца.

През последните два дни гореспоменатите лица се оправдават, че всъщност с решението на Сандов, те спасяват АМ Струма. Техният аргумент е, че ОВОС(оценка за въздействие на околната среда) изтича през октомври и нямало време за изграждане на отсечката.

В приближените до еколозите медии се появиха множество статии, в които се твърди, че АМ Струма през Кресна няма как да бъде завършена заради изтичането на оценката.

Това твърдение е абсолютна лъжа.

ОВОС-а на АМ Струма през Кресна е утвърден на 19.10.2017г. и е с валидност от 5 години.

До тук добре.

Обаче решението е обжалвано пред съда. От хора от кръга на Сандов и Белев.

Крайната инстанция, ВАС, излиза с решение номер 6834 на 23.05.2018г., с което отхвърля жалбите. Тогава започва да тече и 5-годишния срок за валидност на ОВОС.

От Еко Новини се допитахме до юристи, а отговорът на всички бе еднозначен – валидността започва да важи от датата на окончателното решение на ВАС.

Тоест Оценката за въздействие на околната среда на лот 3.2 от АМ Струма, а именно частта през Кресненското дефиле, Е ВАЛИДНА ДО 23.05.2023г.

Това е поредната манипулация на Борислав Сандов, Тома Белев и Зеленото движение. Тяхната цел е да разпространяват тази невярна информация по медиите, с цел проектът да се забави още и новият министър на околна среда да не отмени решението на Сандов.

АМ Струма е изключително важен инфраструктурен проект, част  от паневропейската транспортна мрежа и международен коридор. Затова магистралата е финансирана от Европейската комисия. Магистралата трябваше да бъде готова през 2004г. за Летните олимпийски игри в Атина.

Поради непрекъснати жалби и непрекъснати жалвания на зелени организации към Бернската конвенция и ЕК ,тя все още не е довършена.

Тя е и най-смъртоносната отсечка от международен коридор в целия Европейски Съюз.

Еколозите, съвсем открито, от години лобират за изграждането на тунел. От години се носят и слуховете, че причина за това е връзка със швейцарска компания, която има интерес да строи 15-километровия, струващ 2 милиарда евро, тунел. Това вероятно е основната мотивация зелените от отишлата си власт да крият истината за ОВОС-а на АМ Струма, а именно, че изтича не след 2 месеца, а след 9.

При стегната работа и желание на държавните институции има възможност АМ Струма да започне да се изгражда в близките няколко месеца. Вече са преминати процедурите – има действащ ОВОС, избрано трасе и изпълнители. Така България няма да връща 1.6 млрд. лв. на Брюксел за неизпълнението на магистралата, която трябваше да е готова през 2004г. – преди 18 години, или 3 години преди България да влезе в Европейския съюз.

Другите твърдения на Сандов в защита на решението му –  че Европейската комисия е против строителството на АМ Струма през Кресненското дефиле, са абсолютно неверни.

След консултации с експерти, Еко Новини разбра, че от Брюксел са поискали България да приложи утвърдената от ЕК методика за определяне на специфичните природозащитни цели за защитените зони от Натура 2000, с оглед гарантиране опазването на растителните и животински видове по време на строителството и експлоатацията на пътя.

Тази методология е утвърдена от ЕК с официални писма преди повече от година. Целият процес е проведен и финансиран от Комисията.

Но бившето зелено ръководство на МОСВ крие умишлено тази информация. Те са опитали да създадат своя методология, която да пасва на целите им за спиране на АМ Струма.

Възложили са на представители на НПО, един от които съветник на Сандов в министерството, да изготвят нови цели и методология. Това обаче не само не е прието от ЕК, но МОСВ получава доста остра критика по темата.

В тази връзка е и писмото от 27 юли на ЕК, което цитира Сандов.

В него се казва: спазете методологията, която сме приели, работете по нея за определяне на специфичните цели за опазването на местообитанията и видовете в Кресненското дефиле и ние ще финансираме довършването на АМ Струма.

Ако не построите магистралата до 2027 година, връщайте 1.6 млрд. за изграденото досега.

В настоящия момент е изключително важно новият министър на околната среда и водите публично да потвърди факта, че ОВОС на АМ Струма през Кресненското дефиле е в сила до 23 май 2023г. Да отмени незаконните решения на Сандов. Да одобри целите на защитените зони по утвърдената от ЕК методиката. Да даде възможност на АПИ да довършат процедурите и в близките месеци да започне изграждането на АМ Струма по утвърденото трасе.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *