Осем съвета за борба с лятната жега

През 2022 г. бяха регистрирани много горещи вълни, а в отделни държави в Европа бяха поставени и температурни рекорди.

И докато населението на някои страни е свикнало с прекомерната жега, за други е много трудно да се справят с нея.

Има много начини, по които топлината може да повлияе на ежедневието ви, затова Bright Side дава осем съвета за борба с нея, които няма да ви струват допълнителни разходи.

 

Дръжте завесите спуснати

Хубав климатик би решил проблема с топлината веднага, но би повишил сметките за електричество. Затова опитайте да запазите хладнината в жилището, като държите завесите или щорите спуснати. По този начин слънцето няма да влиза в дома ви и вътрешните пространства няма да се награвят толкова. Това е добра първа стъпка, която може да ви спести малко пари от сметки.

Създайте си домашна климатична система

Вентилаторът е най-лесният избор за охлаждане. Но когато средата, в която се намирате, е изключително топла, въздухът от вентилатора също ще бъде горещ. В този случай можете да поставите купа с лед пред вентилатора и топлият въздух от него ще започне да се охлажда.

Пазарувайте в ранните часове на деня

Повечето хора пазаруват с колите си, но температурата в затвореното превозно средство може да достигне повече от 93°C. Можете, разбира се, да пуснете климатика, но това ще „изяде“ много от горивото, което и без това е скъпо. Ето защо е по-добре да пазарувате рано сутринта, когато колата ви е още студена.

Избягвайте кафето и вместо това пийте вода

Подсладените газирани напитки, кофеиновите и енергийните напитки ще доведат до дехидратация, вместо да ви помогнат да се охладите. Най-доброто, което можете да пиете, е студена вода, дори и да не изпитвате жажда.

Не спортувайте през най-горещите часове на деня

През лятото много хора отиват в най-близката фитнес зала, която обикновено има климатик, а други избират да тренират на открито. Независимо дали обичате да бягате или да правите йога в парка, трябва да оставите тези дейности за след залез слънце или за рано сутринта.

Физическата активност по време на горещини носи допълнителен стрес на тялото и го кара да повишава вътрешната си температура. Изтощение, топлинни крампи и топлинен удар са някои от проблемите, с които можете да се сблъскате в резултат на това.

Не забравяйте слънцезащитата

Употребата на слънцезащитни продукти е жизненоважна, дори ако просто отивате до близкия магазин. Но това не е единствената защита, от която се нуждаете, тъй като шапката може да стане и най-добрият ви приятел. Ако смятате, че това не е достатъчно, трябва да помислите за носене на чадър. Сянката, която той осигурява, защитава не само главата, но и цялото ви тяло.

Консумирайте храни с високо съдържание на хранителни вещества

Много хора не могат да приемат същите количества храна през лятото, за което е виновна жегата. Най-добрият съвет по въпроса е да правите много малки хранения през деня вместо 1-2 големи. Най-добре е да изберете пълноценни храни и по-специално плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода. Избягвайте сладки продукти, които не съдържат нищо друго, освен празни въглехидрати.

Обличайте се умно

Проблемът с тъмните дрехи – особено черните – е, че улавят топлината. Ето защо се препоръчва да преминете към леки, светли дрехи, които отразяват слънчевата светлина. Освен това широките дрехи изглеждат много по-добър избор от прилепналите, които улавят топлината и ви карат да се потите.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *