Офис пазарът в Европа е изправен пред най-големия си тест от финансовата криза насам

Офис пазарът в Европа е изправен пред най-трудните условия на работа от финансовата криза насам, тъй като растящите лихви и разходи за строителство застрашават да задушат възстановяването му от пандемията, предупреждават експерти, цитирани от Financial Times.

Повишаването на лихвите и по-широкото затягане на условията за финансиране тласкат разходите на собствениците на офиси за обслужване на дълга им над приходите от наеми, които получават. Това се случва за първи път от 2007 г. насам, сочи анализ на Bank of America.

Това вече охлажда инвестициите в сектора и може да създаде проблеми на офис компаниите с по-високи нива на задлъжнялост.

Повишаването на основните лихви увеличава разходите на собствениците на офиси по обслужване на дълга. Но това е само върхът на айсберга, казва Марк Моци, имотен анализатор в BofA.

„Когато хората говорят за лихви, това съставлява само около една четвърт от цената на заемите за европейските имотни компании. Кредитният спред е скритата част от айсберга“, отбелязва Моци, като има предвид показател за това колко повече трябва да плати една компания, за да заеме средства, в сравнение с държавен емитент.

В последните 13 месеца кредитните спредове са се удвоили за листнатите имотни компании в Обединеното кралство и почти са се утроили за европейските компании, сочат изчисления на BofA. Те показват, че инвеститорите в облигации са все по-разтревожени от способността на компаниите да плащат кредитите си.

Перспективите се влошават, след като Английската централна банка (АЦБ) пристъпи по-рано този месец към най-голямото повишение на основната си лихва от над четвърт век на фона на усилията си да овладее инфлацията.

Офис пазарът започна силно годината, но оттогава отбелязва спад. В Лондон стойността на финализираните сделки през първото тримесечие на годината беше със 105% над средното десетгодишно равнище. Но през второто тримесечие тя се установи на 27% под това ниво, съобщава Марк Ридли, ръководител на консултантската компания Savills.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *