Пазарът на имоти във Великобритания се охлажда, но не се срива

Пазарът на имоти във Великобритания може и да се охлажда на фона на покачващите се лихви и предстоящата рецесия, но не се срива, пише Bloomberg.

Данните по-рано тази седмица показаха, че цените на жилищата в страната са намалели за пръв път от година насам през този юли.

Понижението в размер от 0,1% е първото от юни 2021 г., с което средната цена на жилище в Обединеното кралство падна до 356 100 долара, според статистиката на Halifax. Въпреки че стойността на жилищата е останала с 11,8% по-висока спрямо година по-рано, темпът на растеж е започнал да се забавя.

Очакванията са това забавяне да маркира началото на значително охлаждане на имотния пазар, който достигна нови висини по време на пандемията от коронавирус. Причината – домакинствата са изправени пред рекорден инфлационен натиск, криза с издръжката на живот и покаващи се лихви.

По-рано през седмицата Английската централна банка (АЦБ) одобри най-голямото лихвено повишение от 27 години насам, като предупреди, че очаква икономиката на страната да навлезе в рецесия през четвъртото тримесечие на годината. Освен това, регулаторът завиши инфлационните си прогнози от 11% до 13%.

Според портала за имоти Rightmove лихвеният ръст ще означава, че месечните вноски по ипотеките на тези, които купуват първо жилище, ще достигнат 40% от техния доход – ниво, последно засичано през 2012 г.

„Месечните спадове в ръста на цените на жилищата ще станат още по-резки“, коментира Том Бил, ръководител по имотни проучвания за Великобритания в Knight Frank. „Жилищните заеми станаха видимо по-скъпи през последните месеци, което ще свие търсенето“, смята Бил.

Въпреки това преобладаващото мнение е, че имотният пазар във Великобритания се охлажда, но не преминава през срив.

„Някои от двигателите на силния пазар, които видяхме през последните години – като допълнителните средства, спестени по време на пандемията, фундаменталните промени в начина, по който хората използват домовете си, и търсенето на инвестиции – все още остават очевидни“, каза Ръсел Гали, управляващ директор в Halifax.

„Изключително малкото предлагане на жилища за продажба също е значително дългосрочно предизвикателство, но служи за подкрепа на високите цени на имотите“, допълват от компанията.

По статията работи: Симона Гоцова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *