Половината фирми у нас са вдигнали заплатите на служителите си

Половината фирми в България са индексирали възнагражденията на служителите си заради повишените инфлационни нива.

Това е един от изводите от експресно проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред нейните членове заради сериозно повишените нива на инфлацията и влиянието й върху пазара на труда. Анкетното проучване е доброволно и е направено в периода от 19 – 29 юли, съобщиха от Палатата.

Според участвалите в проучването, при близо 80 на сто от предприемачите се отчита сериозно увеличение на цените на суровините и енергийните продукти. Една трета от компаниите са отложили инвестиции, за да могат да компенсират нивата на инфлацията, а при над една четвърт от фирмите оборотите са се увеличили, но размерът на печалбата им е намалял.

При 21 на сто от анкетираните се наблюдава намаление на числеността на персонала. Други посочват, че в следствие на инфлацията страната ни е загубила част от конкурентните предимства спрямо производители от ЕС.

53 на сто от предприемачите са увеличили възнагражденията на служителите, за да могат да посрещнат увеличените цени на стоките и услугите. Данните потвърдиха притесненията от възникване на необходимост от увеличение на работните заплати, изказани от 51 на сто от представителите на българския бизнес в хода на експресното проучване от юни тази година за очакванията от присъединяването на България към еврозоната, а също и опасенията на 61 на сто от участниците в Европейското икономическо проучване 2022 на Европалати по същия повод, коментират от БТПП.

istock

При половината от предприемачите ръстът на възнагражденията е между 5 на сто и 10 на сто. 24 на сто от предприятията са увеличили възнагражденията с изпреварващ ръст, над инфлацията към юни 2022, която е в размер на близо 17 на сто или с нейния размер. Според 9 на сто от респондентите, увеличението е в размер на 3,3 на сто – колкото е и инфлацията за 2021 г., но това е и политика на отделни предприятия – да индексират възнагражденията, в началото на всяка година, със средногодишния размер на инфлацията, която през 2022 г. се очаква да достигне нива около 12 на сто, отбелязват от БТПП.

Бизнесът изразява сериозни притеснения по отношение на бъдещото развитие на инфлацията у нас и в Европа. Според някои кризата едва сега започва. 66 на сто от предприемачите не очакват инфлацията да се възвърне скоро на предкризисните нива, а над 20 на сто посочват, че очакват тя сериозно да намалее при стабилизиране на политическата обстановка у нас или при приключване на войната в Украйна. Едва 2 на сто очакват инфлацията да се възстанови до търпими нива към края на годината.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *