Почистени и възстановени са четирите Симеоновски езера на Витоша

Фондация „София – европейска столица на спорта“ към Столична община и Природен парк „Витоша“ съвместно възстановиха и почистиха четирите езера над кв. “Симеоново“ в планината Витоша. Инициативата е част от Програмата за рехабилитация на спортната и туристическа инфраструктура в планината Витоша.

„Симеоновските езера са едни от най-посещаваните от столичани и гости на града природни забележителности. Сега те са почистени и привлекателни“ – каза кметът Фандъкова.

Споразумението между Фондация „София – европейска столица на спорта“ и ПП „Витоша“, както и Програмата за възстановяване на туристическа инфраструктура, бяха подписани през 2020 г. Въпреки че общината има малка собственост в планината, всяка година инвестираме в това Витоша да бъде привлекателна за многото посетители на природния парк. Тази година сме предвидили над 160 000 лв., – посочи също кметът. – Освен изчистените от наноси Симеоновски езера, вече втори сезон се извършва подновяването и поставянето на нова туристическа и велосипедна маркировка на Витоша, което правим заедно с Дойчин Боянов.

Възстановени са и 11 чешми, навеси на спирки, заслони, предстои изграждането на една детска площадка в местност „Бели брези“. Така подобряваме условията за разходка на софиянци и гостите на града. Знаем, че Витоша вече отдавна е един градски парк – в събота и в неделя десетки хиляди са на планината – и затова е много важно всички да обичаме и да пазим планината“ – каза също кметът Йорданка Фандъкова.

„Искам да благодаря за съвместната работа и за помощта, която ни оказва Фондация „София – европейска столица на спорта“. През 2011 г. почистихме четирите езера по Оперативна програма „Околна среда“, но сега успяхме отново да направим това. Благодарение на помощта на Столична община бяха почистени и езерата в местността Дендрариума, извършени бяха още много дейности по рехабилитация на туристическата инфраструктура в планината“ – заяви Наталия Илиева – зам.-директор на Природен парк „Витоша“.

„Предстоят три спортни събития на Витоша до края на годината“ – каза Анатоли Иванов, заместник-директор на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

„На 28 август ще се състои емблематичното за София планинското бягане от НДК до Черни връх. В същия ден ще е съборът на Туристическия съюз на Черни връх. След това изкачване до върха ще има и от с. Железница. Предвидено е и изкачване в памет на алпиниста Боян Петров“ – съобщи също Анатолий Илиев.

В Календара на спортните събития ежегодно са заложени над сто прояви, от които близо 20 са на планината Витоша. Подготвя се София – Световна столица на спорта през 2024 г.
Фотограф: Аделина Ангелова

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *