Президентът: Българският народ не само спаси своята еврейска общност от нацизма, но спаси и идеала за хуманизма и достойнството на Европа

Държавният глава удостои с Почетния знак на президента изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис

Историите за съдбата на спасените от лагерите на смъртта български евреи не трябва да се забравят, така както се почита и паметта на загиналите, защото това е разказ за безпримерен подвиг. Това е урок по човечност, хуманизъм и доброта. Днешната церемония е израз на признателност за значимия личен принос на Дейвид Харис за отстояването и популяризирането на безпрецедентния исторически акт на спасяването на близо 50 хиляди български евреи по време на Втората световна война. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 удостои изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис с Почетния знак на президента.

Отличието е за изключителния принос на Дейвид Харис за развитието на приятелските връзки между българския и еврейския народ, укрепването на демократичните ценности, защитата на правата на човека, както и за борбата с антисемитизма и всички форми на дискриминация.

По време на церемонията президентът Румен Радев открои важното значение на предстоящото съвместно отбелязване догодина на 80-годишнина от спасяването на българската еврейска общност.  „Горди сме с това, че именно нашият народ успя не само да спаси своята еврейска общност и помогна на хиляди други да избягат от окупираните от нацисткия режим държави. Така страната ни спаси и идеала за хуманизма, спаси достойнството на Европа в един от най-мракобесните периоди от историята“, изтъкна държавният глава. По думите му днес, когато сянката от миналото отново се надига, именно споменът за този подвиг ни помага да се борим срещу всички прояви на дискриминация и в защита на демократичните ценности.

Президентът Радев открои активната дейност на Дейвид Харис, който е начело на Американския еврейски комитет повече от 30 години. Държавният глава изтъкна приноса му за мащабното и пълноценно сътрудничество на комитета с България и българската еврейска общност. „Високо ценим решението на комитета от 2018 г. да разкрие своя шести офис в Европа именно в столицата на България в знак на дългогодишните приятелски отношения между българския и еврейския народи, изпълнени с разбирателство и взаимно уважение“, заяви Румен Радев. Държавният глава изрази увереност, че българската страна ще продължи пълноценното си сътрудничество по всички инициативи, каузи и проекти, които утвърждават общата борба срещу ксенофобията, антисемитизма и дискриминацията във всичките й разновидности, както и за опазване на еврейското културно наследство в България.

Изпълнителният директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис изрази признателност за отличието. „Спасяването на 50 хиляди български евреи по време на Втората световна война е невероятен лъч на светлина във време на мрак. Вярвам, че днес, когато екстремизмът и антисемитизмът отново са във възход, гласът на България трябва да бъде чут по цял свят. Трябва да допринесем светът да разбере какъв може да бъде духът, който вдъхнови България – и гражданското общество, и парламента, и църквата, да продължат да защитават евреите“, заяви Дейвид Харис. Той изтъкна, че в момента има нужда от уроците, които България може да предаде с примера си и изрази надежда това да се случи.

На церемонията присъстваха директорът на българския офис на Американския еврейски комитет Виктор Меламед и Александър Оскар – председател на Организацията на евреите в България „Шалом“. Възможностите за сътрудничество и за съвместни инициативи, свързани с отбелязване на предстоящата през 2023 г. 80-годишнина от спасяването на българските евреи, бяха обсъдени от президента Румен Радев и Дейвид Харис по време на среща, която се състоя на „Дондуков“ 2 след церемонията.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *