Проект за метро до Симеоновския лифт иска да направи района транспортен хъб

От няколко години вече се подготвя проект за участъка за бъдещо разширение на метрото по „Симеоновско шосе“ до „ИКЕА“. Ще има метростанция със Симеоновския лифт, който е планиран да слезе до Околовръстния път. Планът предвижда изграждането на надземен паркинг и превръщането на района в транспортен хъб с преместването на него на Автогара „Юг“ от „Лозенец“. Това съобщи по БНТ проф. д-р инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД.

Той поясни, че това ще е интермодален възел с метро, лифт, автобуси и автомобили. Стоян Братоев се надява да се намери финансиране за този проект, който ще е оригинален в европейски контекст.

Що се отнася до критиките, че там натоварването не е значително, той обясни, че според устройствения план там ще има интензивно строителство, което вече се реализира. Предвижда се след продължението на метрото с две спирки пътникопотокът да стигне 40 хиляди пътника.

Изпълнителният директор на „Метрополитен“ съобщи, че бъдещото разширение на метрото засяга и друг участък по втората линия от „Черни връх“ и продължението на метрото с отклонение до „Студентски град“.

„Третата линия е продължение на метрото в „Люлин“ от бул. Царица Йоана“ до „Околовръстния път“ с още две спирки“, каза Братоев, но уточни, че за бъдещите разширения ще се подготвят регулационни планове. За тяхното строителство ще се говори, когато завършат проектите от втората линия до 2025 година, като приоритетите за изграждането ще зависят от Столичен общински съвет.

Братоев съобщи, че проектът за разширяване на третата линия на столичното метро от квартал „Хаджи Димитър“ до ж.к. „Левски“ е за три години и половина и трябва да приключи през първата половина на 2025 година. „Това е тежко строителство, голям обем от работа трябва да се свърши и изисква много време“, е мнението на специалиста.

По думите му, макар и трудно, изграждането на софийското метро продължава. Той е категоричен, че независимо от моментните финансови проблеми работата по график не е спирала. Вече е подписано споразумение с Министерството на финансите, което ще даде възможност да се извършат и плащанията.

„Засега вървим добре. Първите месеци са свързани с премествания на инженерна инфраструктура – колектори, канализационни, кабелни, всичко това в голяма степан вече е завършено и се започва със същинските конструкции в участъка – първо на станциите, защото те са с по-голям обем, постепенно ще започнат и на тунелите“, обясни инж. Братоев.

Според него местата на метростанциите са максимално комуникативни –  първата спирка ще е до стадион „Георги Аспарухов“, втората ще е на улица „Витиня“, а третата ще е между „Левски В“ и „Левски Г“.

Инж. Братоев обясни, че третият етап от строителството на третата метролиния засяга участък от три километра, на който ще има три метростанции. „Остава още един етап, който се надяваме до края на годината да започне строителството“, уточни проф. Братоев що се отнася до проекта на метрото през „Слатина“, улица “Шипка“, Зала „Армеец“ и продължението на „Цариградско шосе“ .

По думите му там проектът е готов, върви избор на изпълнители и се прави процедурата за промяна на Общия устройствен план, както и по регулационния план. Той се надява до края на годината да започне подготовката за строителството.

Проф. Братоев напомни, че за финансирането трябва да се подпише договора с Европейската инвестиционна банка (360 млн. лв), ще има държавно и общинско дофинансиране (143 млн. лв.).

„Сега около 38% от пътниците в градския транспорт ползват метрото, а плановете са техният процент да стане 50%, когато се завършат следващите два етапа от изграждането му, а при цялото завършване с продълженията към „Слатина“ и бул. „Владимир Вазов“,  процентът ще мине 60%“, прогнозира Стоян Братоев.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *