ПРОРОЧИЦАТА И ИДИОТЪТ ЮНАС ЮНАСОН

Прочутият шведски писател Юнас Юнасон предлага на читателите още един забележителен хумористичен роман, озаглавен „Пророчицата и идиотът“. Очаквайте на 19 август в превод на Радослав Папазов!

 

Героите на „Пророчицата и идиотът“ (400 стр., цена: 20 лв.) се впускат в невероятно приключение от Швеция през цяла Европа, чак до Африка и Америка, и се срещат със световни лидери като Барак Обама и Пан Ки-мун, както и с руската мафия – всичко това е облечено в типичния за Юнасон свеж и разтоварващ хумор. Годината е 2011, а запалената по астрофизика учителка Петра е пресметнала, че след точно 12 дни атмосферата ще се срине и ще настъпи краят на света. Отчаяна от досегашния си самотен живот, тя решава, че няма смисъл да посреща края заедно с останалите жители на Земята. За щастие точно преди да се обеси, караваната ѝ е ударена на пуст паркинг от един кемпер. Шофьор е глуповатият Юхан, който не умее да различава педала на газта от този на спирачката. Макар да не е сред най-схватливите и да е свикнал да го наричат идиот, Юхан притежава невероятен талант като готвач. Пророчицата на края света и майсторът готвач се сприятеляват и със 75-годишната инфлуенсърка Агнес и тримата се отправят на пътешествие към Рим. Там Юхан иска да се изправи пред брат си, който цял живот го е потискал и мамил, лишавайки го от милиони, и да му удари едно хубаво кроше в носа. Петра, Юхан и Агнес обаче трябва да побързат, защото остават броени дни, а разбира се, нищо не се случва по план.

 

С над 16 милиона продадени копия в 45 страни на 5 континента Юнас Юнасон се нарежда сред най-обичаните автори на бестселъри в света. Шведският майстор на хумора в продължение на две десетилетия гради кариера като журналист, медиен консултант и телевизионен продуцент. Внезапно решава да обнови живота си и се посвещава на литературата. Историческата сатира „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ е  абсолютен триумф в Швеция, в резултат романът е преведен на 35 езика, от него са реализирани над 10 милиона екземпляра, а няколко години по-късно излезе и продължението Сто и една годишният старец, който твърде много размишляваше”. Феноменалният успех е затвърден от бестселърите  „Неграмотното момиче, което можеше да смята“, „Убиеца Андерш и неговите приятели” и „Сладко отмъщение АД“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *