Рекордно забавяне в ръста на цените на жилищата в САЩ през юни

Нарастващите лихви по ипотечните кредити и ускоряващата се инфлация са довели до рязък спад в търсенето на жилища в Съединените щати през юни, оказвайки натиск върху цените на имотите, съобщава CNBC.

Цените на жилищата все още са по-високи, отколкото преди година, но темповете на растеж отчитат рекордно забавяне през юни, според консултантската компания Black Knight. Годишният темп на поскъпване спада с два процентни пункта – от 19.3% на 17.3%.

Покачването на цените все още е силно поради дисбаланса между търсенето и предлагането. Пазарът на жилища изпитва сериозен недостиг на нови имоти от години, а силното търсене по време на пандемията от COVID-19 допълнително изостри този дефицит.

 

Дори когато цените на жилищата се сринаха драматично по време на рецесията от 2007-09 г., най-силното месечно забавяне беше с 1.19 процентни пункта, припомнят от Black Knight. Засега не се очаква цените на национално ниво да регистрират годишен спад, като се има предвид все още стабилния жилищен пазар, но по-високите лихвени проценти по ипотечните кредити със сигурност оказват влияние.

Средната лихва по 30-годишната фиксирана ипотека надхвърли 6% през юни, според Mortgage News Daily, след което се върна до нива от малко над 5%. Нивото е значително по-високо от това в началото на тази година, когато лихвите по ипотеките в САЩ се движеха около 3%..

„Забавянето на ръста в цените на имотите се наблюдава в 50-те най-големи града в страната, като в някои области охлаждането е още по-ясно изразено. 25% от основните пазари в САЩ отбелязват забавяне на растежа с над 3 процентни пункта през юни, като от тях се забавят с 4 или повече пункта само през този месец“, коментира президентът на Black Knight Data & Analytics Бен Грабоске.

И все пак, въпреки че това беше най-рязкото охлаждане, регистрирано в национален мащаб, пазарът трябва да затвърди тенденцията за поне още щест месеца, за да се върнат цените към дългосрочните си средни стойности.

Регионите, в които се наблюдава най-рязък спад, са същите, в които цените на имотите преди това са били най-високи. Средните стойности на жилищата в Сан Хосе, Калифорния, са паднали с 5.1% през последните два месеца, което е най-големият спад от всички водещи пазари. Средната цена на жилищата там пада със 75 000 долара.

В Сиатъл цените са намалели с 3.8% през последните два месеца, или с около 30 000. Топ 5 се допълва от Сан Франциско, Сан Диего и Денвър.

Охлаждането на цените съвпада с резкия скок в предлагането на жилища за продажба с 22% през последните два месеца, според Black Knight. Въпреки това запасите все още са с 54% по-ниски от нивата за периода 2017-19 г.

„При национален недостиг от повече от 700 000 жилища, ще отнеме повече от година на такива рекордни увеличения, за да се нормализират напълно нивата на запасите“, смята Грабоске.

Спадът на цените няма да засегне собствениците на жилища толкова, колкото по време на световната финансова криза, тъй като днес те имат значително повече собствен капитал, смятат експертите.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *