Санкционират родители да върнат помощта от 300 лв. за ученици в 1 и 8 клас

Започна подаването на заявления за еднократна финансова помощ от 300 лева за родителите, чийто деца ще са в първи или осми клас през новата учебна година.

Средствата се отпускат независимо от доходите на родителите при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. В бюрата на Дирекция “Социално подпомагане” се подават заявление и служебна бележка от училището, където е записано детето, като при подаването родителят трябва да представи документ за самоличност. Документите са подават на място, по пощата, по имейл или по електронен път, като крайният срок е 15 октомври.

На еднократната помощ нямат право родители, чийто деца са записани в частни училища. Отпуснатата еднократна помощ подлежи на връщане, ако ученикът не постъпи в училище, ако не продължи обучението си или ако в рамките на един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини.

За Варна до момента са подадени 652 заявления за първокласници, за учениците в осми клас – 458. За изминалата 2021/2022 учебна година наказани да възстановят помощта са 18 родители на първокласници и 63 на осмокласници. Най-честата причина е направени повече от 5 неизвинени отсъствия от училище на детето им за един месец.

Подобна е и ситуацията в Ямбол за миналата година. Получената помощ от 150 лева за първия срок трябваше да възстановят родителите на четирима първокласници и 13 осмокласници, като те бяха лишени и от втората вноска.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *