След мащабна операция: спасиха белугата от Сена, но тя почина няколко часа по-късно

След 6-часова спасителна акция животното бе спасено, но за жалост, преди час бе съобщено, че белугата не е оцеляла транспортирането до Нормандия.

След близо 6-часова спасителна операция ветеринари успяха да извадят кита белуга от водите на река Сена във Франция.

Тежащият почти тон бозайник бе изваден от реката благодарение на специални мрежи и кран.

В операцията участва голям екип от ветеринари и морски биолози, които прегледаха животното. Те съобщиха, че малкият кит не се е хранил в последни няколко дни, а теглото му е значително ниско за вида.

Белугата бе натоварена на хладилен камион, с който ще бъде транспортирана до  крайбрежието на Нормандия. Учените бяха категорични, че операцията още не е приключила, а животът на бозайникът е все още в голяма опасност.

За жалост, по информацията на френските власти от последния час, животното е загинало при транспортирането.

Припомняме, че белугата бе забелязана преди около седмица във водите на река Сена – явление, която е изключително необичайно. Биолозите нямаха обяснение как животното се е озовало толкова навътре по течението на Сена, но вероятно става въпрос за болест.

Белугата е едър морски бозайник, с размери на малък кит, който е разпространен в полярните и субполярни води на Северния ледовит океан. Характерни са с чисто белия си цвят и приликата на едър делфин.

Долу може да видите кадри от спасителната операция:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *