Спад на продажбите на дребно в България и целия ЕС

През юни продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха по-силен от очакваното спад в резултат на рязко намаление на потреблението на нехранителни стоки и автомобилни горива заради растящите цени, показват данни на „Евростат“. Според официалната европейска статистика продажбите на дребно в България отбелязаха спад през юни за трети пореден месец.

През юни 2022 г. продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 1,2% спрямо май, когато се повишиха с 0,4%, докато осредните очаквания бяха за запазване на нивата им от предходния месец, а в рамките на целия ЕС се свиха с 1,3% спрямо май, когато нараснаха слабо с 0,2 на сто.

Спадът на продажбите на дребно през юни се дължи до голяма степен на рязко свиване на потребителските покупки на нехранителни стоки (с 2,6% в еврозоната и в целия ЕС) и на автомобилни горива (понижение с 1,1% в еврозоната и с 1,4% в ЕС като цяло) с оглед на продължаващото повишаване на цените. Спрямо юни 2021 г. продажбите на дребно в еврозоната се понижиха с 3,7% след нарастване с 0,4% през май, докато в рамките на целия ЕС те се свиха с 2,8% след растеж с 1,1% месец по-рано.

Продажбите на дребно в България се понижиха през юни с 1,4% спрямо май, когато се свиха с 0,5% и след понижение с 1,1% през април, според европейската официална статистика. В България продажбите на дребно през юни пък се увеличиха на годишна база с едва 0,1% след повишение с 5% през май, като в 11 други членки на ЕС беше отчетен по-добър растеж на търговията на дребно през шестия месец на текущата година.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *