Създателят на Кубчето на Рубик: Светът стана по-лош в много отношения

За близо половин век от създаването на легендарно Кубче на Рубик светът се е променил към по-лошо в много отношения, измъчван от климатичните промени, пренаселеността и прахосничеството, казва неговият унгарски изобретател.

Многоцветното кубче, което се превръща в едно от най-значимите изобретения на Унгария, все още е популярно сред млади и стари, като от него има продадени стотици милиони бройки по света.

78-годишният Ерньо Рубик, който е запален по градинарството в своята модерна къща в предградие на Будапеща, казва пред Ройтерс, че макар технологичният напредък да е подобрил света, цялостният баланс на промените е отрицателен, което означава, че образованието за справяне с предизвикателствата и връзката с физически свят са жизнено важни.

„Природата разполага със системи, които могат да възстановяват баланса, ако той бъде нарушен,“ казва архитектът .

„Ние нарушихме този баланс драстично,“ казва той. „За мен най-болезненото нещо е, че вече не знаем какво е да сме смирени, икономични и щадящи.“

Рубик твърди, че ролята на образованието е от първостепенно значение за подготовката на по-младите поколения да се справят с последствията.

„Трябва да се инвестира много повече, не само пари, но и внимание, енергия и интелектуални усилия, така че идните поколения да бъдат по-добре подготвени да се справят с нашите грешки,“ казва той.

Рубик също така предупреждава за прекомерната употреба на дигитални игри и устройства от страна на децата, заявявайки, че те стесняват обхвата на техните възможности да се учат във физическия свят.

„Ако виждам реалността само през виртуални лещи, това намалява драстично изживяването,“ казва той. „Това е сякаш не четеш книга сам, а някои ти разказва накратко нейното съдържание“.

„Започваме да губим връзката си с реалния свят,“ допълва Рубик.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *