С ферма в мазето и открит пазар – новите жилищни сгради са обещаващи

Модерна жилищна сграда предстои да бъде построена в Монреал.

Haleco е проект, който обединява жилищна, търговска и офис площ, като наскоро грабна голямата награда на Международното състезание C40 Reinventing Cities.

Освен всичко, което изброихме дотук, той включва и градска ферма в мазето.

Какво прави Haleco специален?

Haleco е натоварен със задачата да даде път на новия тип градско строителство. Той олицетворява устойчивостта, разнообразието и екологичното мислене.

Принос за реализирането на проекта даде и правителството на Канада. То отпусна евтин заем в размер на 105 млн. долара, за да бъде построена сградата. Тя ще бъде с площ 130 000 кв. метра, с 327 апартамента и 40 общински жилища.

На втория и третия етаж на сградата ще има офиси, а търговските площи ще са на приземния етаж и на ниво мецанин, където ще има и открит пазар.

Най-вълнуващата част от Haleco е мазето. Там ще бъде създадена градска ферма с площ 1640 кв. метра, пише Inhabitat.

Монреал и други канадски градове напоследък процъфтяха като места за градско земеделие на закрито. Този бум се дължи на напредъка в технологията за контролирано отглеждане на закрито на микрозелени и други бързи култури, използвани от ресторантите и продавани на местните пазари.

Разполагането на градска ферма в сутерена на сграда в центъра на града създава потенциално решение за градските хранителни пустини и демократизира достъпа до прясна храна.

Такива градски ферми също създават печеливши и използваеми земеделски земи от пространство и климат, които обикновено се оказват предизвикателство за тези занимания.

Модерната сграда ще бъде енергийно ефективна и с термична устойчивост. Тя ще бъде снабдена с ефективна електрическа система, интегрирана в системи за производство на възобновяема енергия под формата на термопомпи на всеки етаж на сградата.

Разработчиците ще предложат набор от услуги, които насърчават участието на гражданите и посетителите на комплекса. Услугите ще помогнат за минимизиране на въздействието на сградата върху околната среда с течение на времето.

Тези програми включват, но не се ограничават до, образователни програми за консумация на енергия и вода, семинари за ремонт на велосипеди и пазари на място за местни продукти.

Строителството на Haleco ще продължи две години. По план търговските площи трябва да бъдат завършени до лятото на 2024 г.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *