Телескопът „Джеймс Уеб“ засне още по-детайлни изображения на Юпитер

/КРОСС/ НАСА публикува нови изображения на планетата Юпитер, заснети от космическия телескоп „Джеймс Уеб“ с помощта на близката му инфрачервена камера.

Изображенията са създадени с помощта на комбинация от няколко кадъра от телескопа и показват полярни сияния, простиращи се до големи височини над северния и южния полюс на Юпитер.

Голямото червено петно е буря, толкова голяма, че може да погълне Земята. Според НАСА бурята изглежда бяла на част от кадрите, както и другите облаци, защото отразяват голямо количество слънчева светлина.

Виждат се и пръстените на Юпитер, много по-бледи от самата планета, както и две малки луни, наречени Амалтея и Адрастея.

Данните, събрани от „Джеймс Уеб“, ще помогнат на космическите учени да проучат динамиката и химията на самия Юпитер, неговите пръстени и сателитната му система.

Инфрачервеният телескоп на стойност 9 милиарда долара беше изстрелян на 25 декември 2021 г. Месец по-късно той достигна своята дестинация в слънчевата орбита на близо 1 милион мили от Земята.

Сред първите изображения, публикувани през юли, беше снимка на „дълбоко поле“ на далечен галактически клъстер, SMACS 0723, разкриваща най-подробния поглед на ранната вселена, записан до момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *