Тузлата – природен феномен с лечебни свойства на брега на морето

Бели скали, кристален блясък на парещ под краката пясък и безкрайна морска панорама спираща дъха. Морето – красота и необятност съчетани в магия от неутихваща мощ и безгранична сила. Морето – тайнствен синхрон между спокойствие и гняв. Морето – извор на живот. Морето, превърнало се в синоним на безгрижен релакс, радостни моменти, романтични спомени и хиляди поводи за слънчеви усмивки.

Не би ли било прекрасно да се насладите на незабравима морска почивка, като съчетаете това тонизиращо преживяване и с грижа за вашето здраве? Къде ли? Именно тук в това Райско кътче наречено Бялата Лагуна, задоволяващо всеки вкус със своя скандинавски лукс, ще откриете и един уникален лечебен феномен – Тузлата. Ваканционно селище Бялата Лагуна е разположено на панорамен залив между Балчик и Каварна и се намира в непосредствена близост до Балчишката Тузла – местност известна с лековитата си кал, подобряваща нервната и опорно – двигателната система. Този лечебен феномен се крие само на 5км от Балчик.

Местността Тузлата

Тук на това солено крайморско езеро, известно с лечебните свойства на калта си, варовиковите скали на брега на морето посрещат изгрева с искряща светлина и изпращат деня с меката топлина на залеза. Местност сгушена в живописна и дива природа с разнообразна растителност като келяв габър, цер, мъждрян, полски ясен, летен дъб, космат дъб, планински ясен и много друг, опияняваща с тихо спокойствие, нарушавано само от песента на дивите птици, точно до брега на Черно море. Дъх на море, поклащащи се от морските вълни рибарски лодки, малък и уютен плаж със златист пясък, заобиколен от характерни житни треви – острица, подъбиче, мащерка, жълт кантарион, жълт равнец, метличина и други, а от там алея сред природен тунел от кадифено зелена прегръдка на кипариси, отвеждаща към лечебните лиманните езера – един от природните феномени на България. Тузлата е местност, където много хора откриват лек за заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната и централната нервна система и едно от райските кътчета у нас, където може да се съчетаят балнеоложки туризъм, риболов и отдих.

Балчишката Тузла е лиман, образуван върху свлачище, в който се просмуква солена морска вода. Интересен факт е, че солеността му е близка до солеността на Мъртво море, най-соления воден басейн в света. Уникалният състав на образувалата се по дъното кал има доказани лечебни свойства за редица заболявания на нервната и опорно-двигателната система. Спада към високо минерализираните с над 35г/кг – сулфиди, хлориди, сулфати и магнезий. Калта е сива до сиво-черна, мазна, с едрозърнести частици, а минерализацията на калта в езерото зависи от оводняването на езерото.