Умира ли Слънцето?

Въпросът е не умира ли Слънцето, а кога и как това ще се случи.

Разбира се, малко вероятно е да сме наоколо, за да го видим.

Но е част от човешката природа да разбере какво предстои.

Просто любопитство, което ще ни помогне да разберем моделите на звездна еволюция и нашето място в тази необятна система.

„Ако не знаем толкова много неща за Слънцето, то как се очаква да разгадаем всички останали звезди, които съставляват нашата прекрасна галактика“, казва астрономът Орлаг Крийви от Обсерваторията във Франция.
Вече знаем в известни подробности какво ще се случи в бъдещето на нашето Слънце. То ще продължава да повишава температурата си през следващите няколко милиарда години до изчерпване на водорода, за да се предпази ядрото си.

Ядрото ще започне да се свива, образувайки водородна обвивка. След това този водород започва да изхвърля хелий в ядрото. По време на това събитие външната атмосфера на Слънцето ще се разшири с много, може би дори до орбитата на Марс, превръщайки я в червен гигант.

В крайна сметка, когато свършат водородът и хелият, ще се образува планетарна мъглявина и ядрото ще се превърне в бяло джудже, което би могло да отнеме трилиони години, за да се охлади напълно.

На Земята й остават още само около милиард години, освен ако не направим нещо катастрофално глупаво, за да ускорим процеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *