Храните на едро поскъпват, отчита Индексът на тържищните цени

ХРИСТО ВОДЕНОВ

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България се повиши тази седмица с 0,69 на сто до 2,043 пункта. До началото на август  ИТЦ повече от месец практически не се променяше, като се движеше в границите 2,029 – 2,039 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Базовото ниво на индекса – 1,000 пункта – е от 2005 г.

Оранжерийните домати тази седмица поскъпват с 8,3 на сто до 2,48 лева за килограм, а цената на оранжерийните краставици скача с 12,3 на сто до 2,10 лева за килограм в края на седмицата. Картофите поевтиняват с 3 стотинки и се продават по 1,06 лева за килограм. Цената на морковите се вдига с 11 стотинки до 1,20 лева за килограм на едро. Стойността на зелето се вдига със 6 стотинки и тази седмица то се търгува по 0,88 лева за килограм.

Ябълките  поевтиняват с 3 стотинки  и се продават по 1,42 лева за килограм. Цената на лимоните пада с 9 стотинки до 2,99 лева за килограм, на прасковите се понижава тази седмица – с 3,4 на сто до 2,00 лева за килограм, а кайсиите поскъпват с 6,8 на сто и се търгуват по 2,37 лева за килограм.

Кравето сирене прибавя 2,1 на сто и  вече трайно остава над нивата от 10 лева за килограм, като се търгува по 10,40 лв./кг, а кашкавалът тип „Витоша“ се продава по 15,64 лева за килограм. След като поевтиня в средата на  юли, олиото и тази седмица отстъпва с 1,8 на сто като се търгува по 4,92 лева за литър.

Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 4,1 на сто до 2,82 лева. Пилешкото месо поевтинява с 0,3 на  сто и се търгува средно по 5,97 лева за килограм. Захарта поевтинява с 5 стотинки се продава по 2,28 лева за килограм в края на седмицата, а брашно тип „500“ поскъпва с 3,1 на сто и се търгува по 1,34 лева за килограм. Оризът отстъпва с 0,4 на сто и се търгува по 2,73 лева за килограм. Яйцата поскъпват с една стотинка  и се продават по 0,27 лева за брой.

/ЕС/

 

Източник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.