Цирковият фестивал „Мини арт фест“ с дебютно издание на морето

автор:Дума

Дванайсетото издание на добре познатия и обичан от малки и големи фестивал за съвременен и социален цирк „Мини арт фест“ ще има своето първо издание на българското Черноморие. Колоритното мултидисциплинарно събитие ще посрещне фенове на цирковото изкуство и забавленията в атрактивния X Challenge Park в живописния черноморски град Царево от 16 до 21 август, научи ДУМА от Мартина Панайотова.

Организаторите са подготвили богата и впечатляваща програма с участието на изявени международни артисти от Европа, Мексико и България, като за пръв път ще бъдат представени и нови циркови дисциплини. Посетителите ще се насладят на въздушна акробатика – Китайски пой и клоунада, ще могат да вземат участие в работилници по брейкденс, пой, жонглиране, акробатика и юнисайкъл. В програмата са предвидени и интензивни петдневни акробатични и циркови тренировки, в които ще могат да се включат всички, които имат желание да придобият нови знания и умения в цирковото изкуство.

Предвидена е специална зона за хапване и свежи напитки, както и още много изненади и активности на територията на атрактивния X Challenge Park.

Сред най-интересните имена тази година е италианският майстор на акробатиката Mistal, който ще демонстрира уменията си със специфичния цирков инструмент Китайски пой (с височина 5 метра).

Феновете на танците също няма да останат разочаровани, специално за „Мини арт фест“ директно от Мадрид пристига едно от най-утвърдените имена от съвременната улична танцова сцена в Испания – брейкденс дуото „Umami“. То ще демонстрира вещото си майсторство в популярния танцов стил, актьорите ще водят и уъркшоп по танци.

От далечно Мексико пристигат атрактивните Nandayapa Brothers. Те ще изнесат две представления – вечерно вариете и клоун спектакъл. Братята Емилиано и Диего Нандаяпа са родени в семейството на едни от първите артисти в уличния театър в Мексико. Дуото се състои от трима, тъй като чаровната Сесилия Круз Лопез също е част от формата. Братя Нандаяпа завършват цирковото училище Nouveau clown institute в Барселона. Ексцентрични и забавни, те използват както нетрадиционни пространства за своите представления, така и театри и циркове. До този момент играят в повече от 25 страни и продължават своето пътешествие. Печелили са различни награди от света на цирковата гилдия в Латинска Америка.

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на НФ „Култура“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *