Андрей Делчев: Горивата у нас ще продължат да поскъпват

Горивата у нас ще продължат да поскъпват, прогнозира пред БНТ председателят на газовата и петролна асоциация Андрей Делчев. Според него цената на дизела ще върви нагоре, а тази на бензина ще го следва с по-бавни темпове.

„Под 3 лева няма бензин, но следваме пазара в Европа, а и в целия свят. Това лесно може да се проследи – следва се цената на суровия петрол, която тръгна надолу и цените в България също тръгнаха надолу. В момента, обаче, има застой и не е ясно дали трендът ще продължи надолу или ще обърне посоката.“, каза той.

По думите му мярката за отстъпката от 25 стотинки за литър гориво не влияе на търговската цена, а помага на частните потребители.

“Инфлацията се отразява на цените на горивата чрез труда, чрез електроенергията, чрез природния газ, който е на входа на рафинерията – той е необходима суровина за обратката на петрола, цената на труда, цената на всичко останало, която порасна, и, разбира се, цената на петрола, която скочи нагоре”, обясни той.

istock
istock

България е на дъното по цени, подчерта Делчев в отговор на въпрос защо политици от ГЕРБ твърдят, че с около 1 лев цената е повишена неправомерно.

“Искам да кажа, че тази сметка не е вярна. Сметката е такава, каквато показва пазарът. Най-верният измерител е пазарът. Откъде политиците вадят този 1 лев, който е в повече, не мога да кажа”, допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *