Време ли е да се уреди дивото къмпингуване?

Няма местенце по цялото Черноморие, на което да не са се самонастанили дивокъмпингуващи българи и чужденци. Най-потърпевши са общините Шабла, Балчик, Бяла,Царево и Созопол. Цели села от палатки, тенти, бараки и каравани са издигнати направо върху дюните.

Българи румънци, чехи, поляци и още представители на бившия социалистически блок,  летуват безплатно по морето.

Снимките и видеата от тези места са покъртителни. Купища буклуци ,бидони, бутилки, кашони и импровизирани тоалетни.

Абсолютно нищо екологично, каквото твърдят, че трябва да е дивото къмпингуване, според защитниците му.

Там, където има гора, тя пречи и се сече по безобразен начин.

Безмилостно се унищожава уникалната растителност – пясъчната лилия, божурови и понтосърматските степи.

Тези хора вредят на българската природа без никакъв свян, знаейки, че никой няма да ги санкционира или прогони.

Общините са безпомощни, защото държавата напълно умишлено е абдикирала от този проблем. Правени са опити за регламентиране на тази дейност, но безрезултатно.

При всяка инициатива за вкарване на правила зелените неправителствени организации бурно се противопоставят, правят протест на жълтите павета и властта незабавно се огъва. Така е от поне 2 десетилетия. Полиция, държавни, общински власти, прокуратура не могат да прекратят това нашествие.

Никъде в Европа няма такова нещо – абсолютно нерегламентирано и произволно поставяне на палатки, каравани, кемпери, шатри и какво ли още не.

След края на сезона общините извозват тонове боклуци, оставени от хората, които безплатно летуват с месеци, а дори не почистват след това. За тази дейност отиват стотици хиляди левове от местните данъци на хората.

Цялата тази какафония, промотирана от зелените, за да си стоят безплатно на морето по цяло лято, няма нищо общо с екология, зелен туризъм и екологичен начин на живот.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *